Ät upp din disk!

Blev glad av att hitta dessa på Maxi häromdagen.
Foto: Lars-Åke Englund

För snart fyra månader sedan godkände Europaparlamentet en lag som förbjuder plastprodukter avsedda för engångsbruk. Förbudet träder i kraft 2021. Det finns ju andra alternativ än plast. Papptallrikar och -muggar är bekanta sedan länge och engångsbestick i trä finns att köpa i storpack till billigt pris.

Men jag har själv varit på, och hållit i, kalas där engångstallrikarna och -glasen dukats fram för att användas och sedan slängas i en och samma påse för att gå till uppeldning. Så när jag såg tallrikarna på bilden ovan på Ica Maxi här i Hässleholm blev jag väldigt glad.

Bakom står ett polskt företag under namnet Biotrem (engelska) som använt vetekli som varit en restprodukt vid framställning av mjöl, för att tillverka tallrikar, skålar, uppläggningsfat med mera. I Sverige marknadsförs produkterna av Kävlingeföretaget Carumed. Du kan läsa mer om företaget här, och om produkterna på svenska här.

Inte nog med att det går att äta som vanligt från tallrikarna och skålarna (det går till och med att äta soppa, om man inte gör en flertimmarssittning), utan de går dessutom att såväl frysa in som ha i ugnen vid tillagning. Och om du är mer hungrig efter att maten på tallriken är slut, ja då är det faktiskt bara att tugga i sig tallriken också. Och läggs den i stället i komposten (eller kastas i naturen, även om man inte ska kasta saker i naturen) så är den enligt företaget biologiskt nedbruten efter 30 dagar.

Man marknadsför också bestick som man emellertid inte kan äta upp. De består av 10 procent vetekli och 90 procent ”bioplast”, alltså plast framställt av biologiskt nedbrytbara ämnen (och inte baserat på råolja). Också dessa bestick ska vara omhändertagna av naturens krafter på 30 dagar.

Jag lovar att nästa gång jag behöver engångstallrikar så kommer jag att köpa sådana här, och recensera dem här på densmalastigen.com. Allt från hur hållbara de är, via när soppan läcker igenom till bordet, till hur de smakar som efterrätt. Stay tuned!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s