Få betalt för att motionera

”Fysisk aktivitet har bevisad effekt att kunna förebygga eller förbättra ett trettiotal sjukdomstillstånd som till exempel högt blodtryck, kärlkramp, diabetes, benskörhet, reumatiska sjukdomar, ont i ryggen och depression.

De positiva effekterna uppnås oavsett ålder eller träningsvana. ”

Region Skåne, fysisk aktivitet på recept
Bild av Jacqueline Macou, Pixabay

Du måste inte ha ett maraton eller Vasalopp i sikte för att det ska finnas en vits med att hålla igång och träna. Forskning (se nedan för ett urval av länkar för vidare läsning) visar att du mår bra av att röra på dig. Inte bara så att du får bättre hållning och slutar flåsa när du går i trappor – nej, du förebygger risken för en rad sjukdomar, och förbättrar samtidigt din hjärnkapacitet.

På det senare temat pratade Anders Hansen, läkare, psykiatriker och författare, i Sommar i P1 den 25 juni i år. Har du inte lyssnat på det redan så kan du göra det här. Själv sitter jag och lyssnar igenom det för tredje gången samtidigt som dessa rader skrivs.

Men jag vet, hälsomässiga fördelar med något kan vara hur bra som helst, men det kan göra det svårt att verkligen gå igång kortsiktigt på vetskapen om att en halvtimmes rask promenad om dagen kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar när jag blir äldre.

I bland behövs det direkt belöning. Det kan röra sig om pokemon-spel som får unga (och äldre) att ge sig ut och gå för att jaga japanska monster. Det kan också handla om att tjäna (virtuella) pengar bara genom att gå.

När jag först läste om Sweatcoin för något år sedan var det inte lanserat i Sverige, så jag skrev upp mig på mejllistan. På morgonen den 14 juni i fjol kom ett mejl om att Sweatcoins nu också släpptes i Sverige. Två timmar senare var jag registrerad användare, redo att börja gå.

Principen är enkel. För varje 1 000 steg som du går utomhus tjänar du 1 SWC (sweatcoin), eller egentligen 0,95 SWC eftersom skaparna tar ut en liten avgift. På ett gratisabonnemang kan du som mest tjäna 5 SWC per dag, och med nuvarande begränsningar kan du som mest gå in 20 SWC per dag. I och med att jag börjat ut och vandra mer har jag uppgraderat mig till denna nivå. Kostnaden för det är 30 SWC per månad. Ja just det, för allting som kan köpas köps för SWC, inte för någon ”riktig” valuta. Det behövs inga kontokortsregistreringar eller något liknande.

Till dags datum, alltså på drygt ett år, har jag konverterat cirka 1,4 miljoner steg till SWC. Med dagliga bonusar (se korta reklaminslag) är min kontobalans på knappt 1 600 SWC. Virtuella pengar som jag kan byta in mot olika premier (när jag öppnar appen nu hittar jag en designlampa, solglasögon, träningskläder och korthållare) från olika företag, ofta med någon form av extra tanke bakom. Eller så håller du i dina virtuella pengar för att på sikt kunna växla in dem mot maratonerbjudanden som exempelvis iPhone XS eller 1 000 euro i cash, vilket kan köpas med 20 000 SWC.

Låter det hela intressant? Läs mer om Sweatcoins på deras officiella hemsida (engelska), eller på den fristående sweatcoinguide.com (engelska). Och läs också gärna berättelsen om hur användaren ”Phatt One” blev den första att gå 100 000 steg på ett och samma dygn (engelska). Detta runt ett år efter att han började med appen, och då gått med käpp sedan något år tillbaka. Min bästa notering kom häromdagen när en av Hovdalalederna och en golfrunda tog mig 44 666 steg. Då gick jag mer eller mindre aktivt i 11 timmar…

Om du vill gå med i gemenskapen (ordvitsen fullkomligt medveten), så får du gärna registrera dig via denna länk, eftersom jag då får 5 SWC som värvningsbelöning. Och lägg gärna till mig i din vänlista också.

Vill du läsa mer om de långsiktiga hälsovinsterna med träning kan du ta en titt på någon av följande artiklar:

En reaktion till “Få betalt för att motionera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s