Får knyta en plastpåse runt mitt finger

Plastbanta: Att minska mängden plast i hemmet genom att byta ut plasten mot naturliga och förnybara alternativ.

Jag behöver inte se mig om speciellt länge i lägenheten för att hitta plastprodukterna. Det räcker att jag tittar på diskbänken och i kökslådorna. Här finns diskborstar, smörknivar, stekredskap, matlådor (även om jag börjat gå över till glas), barntallrikar. Listan kan göras mycket längre, men jag kommer inte närmare poängen för det.

Eftersom barnen behövde nya tandborstar slog det mig att jag ju kunde börja där med att byta ut plast mot mer hållbara alternativ.
Foto: Lars-Åke Englund

Läget är som det är. Att kasta mig över den hållbara hyllan för att köpa hem diskborstar och stekspadar i trä löser knappast problemet, utan skapar bara ett nytt. De saker som jag en gång köpt får jag se till att använda tills de faller i bitar, men därefter bör mer hållbara alternativ ersätta. Som under fredagskvällen när jag var och handlade med barnen och nya tandborstar skulle köpas in till dem. Skulle jag köpa en i plast för 23 kronor, eller en fem kronor dyrare i trä? Valet kändes faktiskt rätt enkelt.

Det är ändå inte på redskapssidan som jag tycker att jag har det största vanemässiga problemet. Även om dessa produkter är krävande att framställa så köper jag dem inte speciellt ofta. Mitt stora problem är plastpåsar.

Kommer detta att göra att jag köper färre plastpåsar när jag handlar? Nej. Inte för att jag inte vill köpa färre plastpåsar, utan för att mitt problem ligger någon helt annanstans.

Om jag förstått det rätt kan en plastpåseskatt införas från årsskiftet. Det finns en del intressant att säga om plastpåseskatten, men det har andra redan sagt. En del kan läsas i Expressen, hos Svebio eller på Dagens samhälle (opinionsartikel). Som det är nu kostar plastpåsarna i de affärer jag handlar mellan 2:50 och 3:50. Med en plastpåseskatt skulle tre kronor läggas på priset. Kommer detta göra att jag köper förre plastpåsar när jag handlar? Nej. Inte för att jag inte vill köpa färre påsar, utan för att mitt problem ligger någon helt annanstans.

Jag har inga problem att återanvända de påsar jag köpt. Åtminstone så länge de håller (vilket är ett problem när man självscannar då varorna inte läggs ner i lämplig ordning utan i den ordning de dyker upp i affären). Problemet är att jag har en påse fullproppad med andra påsar. Den hänger i garderoben närmast ytterdörren. Jag vet också var alla de tio nätfruktpåsarna som jag köpt ligger. Tyvärr kommer jag alltför ofta att tänka på det när jag väl står bland potatis, äpplen och bananer. Och då är det så dags.

Påsar finns det gott om hemma i garderoben där det egentligen ska finnas ytterkläder. Däremot har jag inga bra minnesregler för att komma ihåg att ta med påse till affären.
Foto: Lars-Åke Englund

Har funderat på att lägga ner en hel drös av de där påsarna i bilens bagageutrymme, för att åtminstone då och då slippa slösa pengar och miljö på att jag är glömsk. Och några av nätpåsarna till frukt och grönt.

Men det hjälper långt från alltid. Särskilt som jag tänkt försöka gå mer till affären (när jag inte har barnen) för att dra ner på de onödiga korta resorna. Och då är risken att jag inte kommer på plastpåsen förrän jag står i affären, redo att plocka åt mig varor. Så hur gör man för att minnas påse? Är det någon där ute som har några bra minnesregler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s