Lättandad

En uppenbar lucka i ordboken, som gjord för att fyllas.
Foto: Lars-Åke Englund

Under mitt år som retorikstudent i Lund (det har passerat drygt tio år sedan dess) var en av uppgifterna att skriva ett hyllningstal. Jag skrev mitt till sommarregnet. Om hur det luktar av det första regnet efter en lång värmeperiod, om hur friskt det blir, om hur lättandad luften blir.

Lättandad? Ett par av mina klasskamrater slog ner på detta ord när jag gick och övade in mitt tal. Var det ens ett ord? Så kunde man väl inte säga?

Nej, söker man i Svenska Akademiens ordböcker efter lättandad så är antalet träffar lika med noll. Några förslag på vad jag kanske menat ges dock. Kanske var det lättnad, låtandet eller ältandet (Svenska Akademiens Ordlista)? Eller möjligtvis lättarbetad, otandad eller lydnad (Svensk Ordbok)? Eller varför inte slät-tandad, läder-bandad eller gles-tandad (Svenska Akademiens Ordbok)?

Jag strök ordet och ersatte det med en tre- eller fyraordskonstruktion som inte alls hade samma kärnfullhet. Men i mitt nuvarande journalistiska värv har jag roat mig med att konstruera sammansatta ord som visserligen saknas i diverse ordböcker, men som för läsaren likafullt är begripliga. Jag är av åsikten att man får göra så, så länge man gör det med måtta. En gång har varit den första för alla ord. Finns det en lucka i ordlistan och du har ett ord som kan fylla den? Vad väntar du då på?

lätt`andad adjektiv ORDLED: lätt|andad
EXEMPEL: lättandad luft
HIST.: sedan 2006

I dag har varit en dag då luften varit allt annat än lättandad. Jag vet inte om det finns någon människa som njuter av tryckande varma dagar där temperaturen ligger runt 30 ºC, luften står helt stilla och allting bara skriker huvudvärk. Jag är åtminstone inte den människan. Men efter att ha tagit mig igenom arbetsdagen (de sista två timmarna gäspande av syre- och sömnbrist) tog jag mig hem. Åt. Satte mig i soffan. La mig i soffan. Somnade. Vaknade till vid 19:30 och bestämde mig för att gå ut och gå. Temperaturen hade ju ändå gått ner till 27 ºC, även om luften fortfarande stod helt stilla.

Det blev en halvtimmes plåga i ett lågt tempo som ändå nätt och jämnt gick att hålla. Allra helst hade jag velat slita fram syrgasmasken och dra några halsbloss. Tyvärr saknar jag syrgasmask, så det var inget alternativ. Det kändes inte bra när jag var ute och gick, men det kändes bra att ha varit ute och gått. Nu inväntar jag bara det regn som påstås ska komma i natt. Så att luften blir syrerik och lättandad igen. Vaknar jag av det passar jag nog på att gå ut på balkongen och dra några djupa andetag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s