Letar vidare i mina listor – och så kom det ett mejl

Frågan fick ett svar som inte var ett svar utan mer en omformulering av den ursprungliga burktexten… Med tillägget att vädret avgör hur bra skördarna blir. Mycket upplysande…
Foto: Lars-Åke Englund

Jag skrev det i inlägget för några dagar sedan, men det kan inte nog understrykas: den som vill vara duktig med att välja produkter från närområdet (eller åtminstone inte alltför fjärran platser) behöver åtminstone inledningsvis lägga lite tid på att klura ut varifrån sakerna kommer. Den gången tog det tid för mig att avkoda ägg och leverpastejförpackningar innan jag dubbelt upp lyckades hamna innanför kommungränserna.

Mina förhoppningar var inte lika höga när jag igår behövde köpa ost och blandfärs under en alltför kort lunchrast. Efter att ha ratat Arlas mejeri i Götene (Västergötland) hamnade jag snart på Skånemejeriers ostmakeri i Kristianstad. Tillräckligt nära för att jag ska känna mig tillfreds. Nu var det visserligen inte samma kilometersparande som äggen och leverpastejen eftersom jag brukar köpa Skånemejeriers ost, men ändå. Skönt att få svart på vitt.

Det stora kruxet gällde färsen. Jag kunde bara hitta två varianter av blandfärs som var svensk (oklart om de hade någon utländsk färs). Dels den färdigpackade av butikens eget märke, dels den butiksmalda. Den färdigpackade kom från en bit bort (var det kanske Västerås?) medan jag först hade svårt att utläsa något av den butiksmalda. Lätt att tänka att det blir mer lokalt för att färsen malts i butiken, men transporterna blir ju lika långa oavsett. Till slut lyckades jag (nog) avkoda köttleveransen till ett slakteri i Kalmar. Vilket jag egentligen tycker är lite väl långt bort.

Så det blir till att kolla i de andra butikerna för att undersöka deras utbud, eller titta på andra möjligheter. Gick nyligen med i Hässleholms Reko-ring på facebook med ambition att så småningom hitta mer lokalproducerat där (även om första utlämningen efter att jag hoppat på tyvärr inte passar med min kalender). Att priserna är högre än på plastlådorna i butiken kompenseras med fördel av att jag äter mindre kött än tidigare, och i stället tar mer grönsaker.

På pappret låter det enkelt. Får se hur jag lyckas i praktiken.

Jo, så kom det då ett mejl. Jag skickade ju frågor till Skånemejerier och Orkla Foods kring Åsens skånska lantmjölk och Felix äppelmos. Från mejeriet har jag inte hört något, men Orkla foods kom med ett pliktskyldigt svar under tisdagsmorgonen. Även om jag inte vet om jag fick något direkt svar på min fråga. Avgör själv.

På burken står följande att läsa:

”Äpplena är varsamt plockade hos odlare på Österlen och i nordöstra Skåne, men kompletteras undantagsvis med råvara från norra Europa. Det traditionella receptet tillagas sedan i hjärtat av Skåne på gamla svenska äppelsporter som Ingrid Marie och Aroma.”

Jag kan tyvärr inte hitta exakt vad jag frågade, för jag fick ingen kopia på vad jag skrev i formuläret, och inte heller fanns originalfrågan med i svarsmejlet. Men jag frågade åtminstone om man kunde säga hur stor andel utländsk frukt som importerades, om det var vid enskilda tillfällen eller om det skedde regelmässigt, och om det var så att all mos var en blandning av svenska och utländska äpplen, eller om de flesta var svenska men att det då och då behövde fyllas ut.

Svaret jag fick:

Hej Lars-Åke,

Tack för ditt mejl!

Den allra största delen av Felix äpplen handplockas av våra utvalda odlare på Österlen och i nordöstra Skåne. Eftersom vädret spelar en stor roll för skörden händer det att vi måste importera mindre kvantiteter från utlandet. Det beror helt enkelt på att det råder brist på svensk råvara. Hur stor respektive andel är varierar från år till år. Ambitionen är att använda så stor andel svensk råvara som bara möjligt. 

Jag vet inte om jag blev så mycket klokare. Det enda nya var väl att det inte går att lita på vädret fullt ut här i Skåne…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s