
Foto: Lars-Åke Englund
Den som varit ute på vägarna har inte kunnat undgå traktorerna. Åtminstone inte här nere i Skåne. När jag körde en sväng med barnen till Knislinge innan i dag mötte vi två traktorer, och vi körde om två. På hemvägen mötte vi ytterligare några, varav tre kom i en karavan. Det är helt enkelt skördetid.
På jobbet kom ett pressmeddelande från Lantbrukarnas riksförbund om hur bönderna upplevde situationen på vägarna. Om hur bilister tutar, blinkar, stressar – allt för att komma om och tjäna några extra sekunder och inte behöva ligga bakom en traktor. Radion plockade upp grejen och gjorde ett inslag kring det hela.
Det är inte vi som blir skadade om det skulle hända en olycka för att i traktorn sitter man långt upp och skulle någon köra in i oss så är det faktiskt bilisten som blir skadad, och det känns jobbigt att ha det på sitt samvete.
Filip Nilsson, traktorförare till P4 Kristianstad
Det är faktiskt så att sex till åtta personer dödas i kollisioner med jordbruksmaskiner. Varje år. Var femte trafikolycka där en jordbruksmaskin är inblandad sker i Skåne, rapporterar Sveriges television.
Vi på Norra Skåne hade ett par dagar senare också en artikel kring situationen (själva artikeln hade varit klar några dagar, men fått stå för att lämna plats åt annat som behövde gå i tidningen före).
Det är högtryck på vägarna just nu och det har dessutom varit en mycket bättre skörd i år så det är mer att frakta. Men det gäller en rätt kort period och jag tycker andra trafikanter får ha överseende.
Henrik Nilsson, kontorschef på LRF konsult i Hässleholm och Osby till Norra Skåne (betalvägg)
Kort och koncist kan det hela sammanfattas i följande, om ni frågar mig:
- Den som ger sig på en vansinnesomkörning av en traktor med släp har sannolikt 1) varit ute i alltför dålig tid, eller 2) inte livet tillräckligt kärt, alternativt 3) bryr sig inte om andras säkerhet och välmående. För den som kastar sig om och orsakar en olycka riskerar inte bara sitt eget liv utan också många andras. Ja, det kan vara frustrerande att hamna bakom ett långsamtgående fordon. Särskilt om kön växer bakom och nämnda fordon inte går ut åt sidan. Men som en bonde förklarade i radiosändningen (dock finns inte det med i den postade länken ovan) så är det farligare att gå ut i sidan och stanna för att släppa förbi kön. För när transporten sedan ska igång igen väger den så mycket att det tar tid innan man nått normal fart. Vilket bakomvarande trafik kanske inte uppfattar, och så smäller de in i vagnslasten.
- Om du hamnar bakom ett fullastat traktorsläp: var glad! Det innebär ju att chansen till närproducerade grödor är stor.
Så ta det lite lugnt i trafiken. Du kommer att komma fram. Kanske tar det en eller ett par minuter längre tid än du tänkt dig – men vinsterna med närproducerat är så mycket större.