Onsdag: 1 122 ägg och en bukett grönkål

Hade inte bara glömt bort att jag beställt ägg, utan också att jag beställt hemleverans av dem. Så när lillasyster ringde på först porttelefonen och sedan dörren smög jag ytterst försiktigt fram för att undersöka vem som störde friden…
Foto: Lars-Åke Englund

Var lite skakig när jag hämtat barnen på förskolan och närmade mig lägenheten i centrala Hässleholm. Tjock svart rök bolmade någonstans ifrån, och som jag uppfattade det var det från mitt i stan. Inte förrän jag passerade sista gatan för att köra ner i garaget kunde jag med säkerhet konstatera att det inte var mitt lägenhetshus som brann.

En snabb titt utifrån balkongen gjorde mig säger på att det var Nisses varuhus vid stortorget som stor i ljusan låga. Så var det tack och lov inte. I stället brann det kraftigt från en tom lagerlokal invid järnvägen. Den byggnaden var helt enkelt rakt bakom Nisseshuset sett från min balkong, och byggnaden som brann var så stor att det såg ut som en normalstor rökpelare om den kommit från huset ett par hundra meter närmare.

Hur som helst, jag kunde inte göra så mycket, varken för att släcka elden, eller rapportera om händelsen, eftersom jag hade två hungriga barn som ville ha mat. Och efter maten, när röken gått från svart till ljusgrå, ringde det plötsligt på porttelefonen. En enda signal.

Eftersom jag var säker på att jag inte väntade besök bemödade jag mig inte att gå och svara och höra efter vem det var. Om någon verkligen ville komma upp och jag var anledningen så fick de ringa på min vanliga telefon.

Kort därpå ringde det. Inte på min telefon, utan på dörren. Skeptiskt smög jag fram till titthålet och fick syn på min lillasyster, balanserande ett flak ägg i handen.

Och först då slog det mig att jag ju visst väntade besök. Jag hade ju lejt Marie för att hon skulle leverera min äggbeställning från Reko ring i Hässleholm (facebooklänk). Vi är båda nya medlemmar i gruppen, och veckans utlämning sammanföll med att jag precis hämtat barnen på förskolan. Jag har inte kollat så noga än, kanske är utlämningarna varannan vecka, men i så fall får jag försöka fortsätta städsla lillasyster som leverantör till dörren.

Och i så fall får jag försöka komma ihåg att hon ska komma så att jag släpper in henne.

Eftersom frysen är någorlunda full, och kylen likaså, bestämde jag mig för att premiärhandlingen fick begränsa sig till just ett flak ägg. Så i morgon till frukost blir det ägg från Bjerabacken i Vankiva (under förutsättning att jag inte sitter och bloggar hela natten och därmed försover mig). Det kommer garanterat att bli andra produkter också framöver. Visst är det lite dyrare kött än i affären, men här är det lokalt uppfött, slaktat, styckat och packat. Och eftersom jag dessutom tänkt mig att jag ska äta lite mindre kött än förut kan det högre priset kompenseras av att jag tar lite mindre, och då kostar varje portion ändå lika mycket.

Tycker att rekoringarna är ett lysande koncept. Att man på förhand beställer och betalar, och sedan ses under en kort stund (i Hässleholm en halvtimme) och då får sina varor. Säljarna behöver inte ta med sig mer varor än vad som beställts, och köparna kan snabbt och lätt få hem sina varor till kylar och frysar.

Och eftersom jag är en person som gillar listor… Här är en sammanfattning av vad hässleholmarna beställde i veckans Reko:

  • 1 122 ägg från tre olika lokala äggleverantörer
  • 7 burkar marmelad/sylt/gelé (à 105 milliliter)
  • 5 paket olika sorters grillkorv
  • 3 flaskor saft (à 0,33 liter)
  • 2 lammkorvar (à 400 gram)
  • 1 påse svampsalt (à 100 gram)
  • 1 paket alpackafärs (à 600 gram)
  • 1 grönpepparkorv
  • 1 paket älgfärs
  • 1 bukett grönkål

Hässleholmarna är således fullkomligt tokiga i ägg. Och tänk vilken stor sockerkaka man hade kunnat baka om man bara kompletterat med drygt 100 liter var av socker och vetemjöl, 3.7 liter var av vaniljsocker och bakpulver, 28 kilo smör, samt 374 liter vatten!

Utsikten från köksfönstret. Allt annat än en munter syn, men skönt i alla fall att det rörde sig om en (vad det verkar som) tom gammal lagerlokal och inte ett flerfamiljshus som stod i lågor.
Foto: Lars-Åke Englund

(Vill du läsa om branden i Hässleholm så rekommenderar jag (jävig som jag är) att du surfar in på nsk.se. Lite länkar till det som skrivit under kvällen finns här, här, här, här och här. Och vi lär fortsätta rapportera om händelserna under fortsättningen av veckan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s