Ljuset i bacontunneln

Den svenska flaggan förkunnar att köttråvaran är svensk, men eftersom Scan använder sig av ett packeri i Polen får man inte använda sig av ”Från Sverige”-märkningen.
Foto: Lars-Åke Englund

En stor svensk flagga vajar överst till vänster på det lilla paketet. Den låter meddela att dessa bacontärningar minsann är gjorda på svenska grisar som bökat i den svenska myllan, bott i svenska svinstior och aldrig tagit minsta lilla weekendresa till Grisbukten med avfärd i svinottan.

Men skenet bedrar. Den som läser vidare på baksidan av förpackningen får visserligen informationen att grisen är uppfödd, slaktad och styckad i Sverige. Men sedan har den skivats och paketerats i Polen. På en ort med det för ändamålet lämpliga namnet Swinoujscie, lokaliserad i den nordvästra hörnan av landet.

Jag upptäckte detta faktum för en månad sedan eller två när jag stod i kyldisken på Maxi. Det fanns två varianter av svenska bacontärningar. Den ena (Scans) kördes till Polen för att packas. Den andra (Icas) kördes till Nederländerna. Där stod jag och fattade ingenting. Hur kunde det för det första vara mer lönsamt att köra en jädra massa slaktade grisar tur och retur till Polen/Nederländerna i stället för att ta hand om baconet på hemmaplan? Och hur mycket utsläpp för då dessa skivor och tärningar med sig när de får åka utomlands?

Det irriterade mig, men ändå har jag fortsatt att köpa bacontärningar. För de är väldigt praktiska i fläskpannkakan som körs i stekjärnet. Även om jag tänkt tanken att tärna upp fläsket själv så är det helt enkelt skönt med några genvägar i matlagningen när barnen ena stunden klänger mig i benen, för att i nästa busa och leka tills leken går överstyr och någon blir ledsen.

Vid senaste tillagningen i slutet av förra veckan tänkte jag på hur jag skulle formulera detta inlägg. Skulle jag ta fram stora köttyxan och mana till baconbojkott? Ordet låg fint i munnen, och det fläsksmakande snålvattnet rann till. Men först ville jag ha bättre med kött på benen innan jag slaktade. Så jag googlade, och blev mycket glatt överraskad.

Det finns nämligen ett ljus i bacontunneln, och det är inte ett polskt/nederländskt tåg. Om allt går enligt plan så ska det svenska baconet nämligen bli svenskt genom hela kedjan redan nästa månad. Åtminstone en del av det. För nästan exakt ett år sedan (21 augusti för att vara exakt) avslöjade nämligen Land Lantbruk att Ica flyttar hem sistaledet i sin produktion till Sverige. Genom ett samarbete med Charkuterifabriken Sverige (tidigare Nordströms) i Halmstad kommer saltning, rökning och förpackning nu ske inom de blågula landsgränserna. Charkuterifabriken skulle bygga ut anläggningen och anställa 20-talet personer. Allt skulle vara klart till hösten 2019.

Dock får jag brasklappa något. För jag har faktiskt inte kunnat hitta mer information om det hela än Lands artikel den 21 augusti, och Hallandspostens tre dagar senare där de konstaterade att 20 personer skulle anställas och 80 ton bacon skivas, saltas och packas varje vecka. Men förhoppningsvis har de inte stekt idén på vägen.

2 reaktioner till “Ljuset i bacontunneln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s