Bring back bacon – 19 dagar kvar

Baconet på bilden har inget med baconet i artikeln att göra. Sannolikt har baconet på bilden (eller grisen som blev bacon) aldrig varit i Sverige.
Foto: Alisia och Chris Alpinger/Pixabay

Ja, nu hade jag ju aldrig någon kampanj vid namn ”bring back bacon”. Och frågan är väl om den någonsin tillverkats fullt ut i Sverige av någon av de stora aktörerna. Inte heller sjösatte jag en enmannabaconbojkott. Det behövdes aldrig.

I mitt inlägg Ljuset i bacontunneln” hade jag med en länk om att Ica skulle flytta sin slutproduktion av sitt bacon från Nederländerna till utanför Halmstad (eller från Holland till Halland, om jag får återanvända en rubrik (men omkastat) från när fotbollsmålvakten Karl-Johan Johnsson lämnade Halmstads BK för NEC Nijmegen under tiden då jag jobbade på Laholms Tidning – men nu handlar ju detta inte om fotboll utan om bacon, så det långa utlägget kan egentligen kvitta. Jag får helt enkelt be om ursäkt för att jag fick er att tänka på fotboll i stället. Karl-Johan spelar förresten sedan kort tid tillbaka i FC Köpenhamn i stället. Men det har heller inte något med bacon att göra).

Hur som helst: Jag hade en länk om att Icas bacon skulle flytta sin slutproduktion till Halland, och att detta skulle ske från och med hösten 2019. Men bortsett från själva nyheten som presenterades i Land Lantbruk, faktiskt på dagen ett år från i dag, hittade jag bara en artikel om det i Hallandsposten, skriven tre dagar senare. Så jag skickade för säkerhets skull ett mejl till ansvariga:

Läste en artikel för snart ett år sedan om att ni skulle bygga ut verksamheten, nyanställa ett 20-tal, och sedan ta hand om slutledet av produktionen av Icas bacon i Halmstad istället för att det skeppades till Nederländerna. Allt skulle stå klart hösten 2019. Så jag undrar bara hur det går? Är detta fortfarande planen, och när är i så fall tidsplanen att första rakt igenom svenskproducerade bacon kan finnas i handeln?

Lars-Åke Englund, i mejl till Charkuterifabriken, den 14 augusti 2019

Och nu i morse kom svaret:

Hej Lars-Åke,

Detta stämmer. Vi är så gott som klara med utbyggnaden av fabriken och kommer påbörja produktionen under de nästkommande veckorna. Vi räknar med att de första paketet kommer att finnas ute i butik måndag v. 37.   

Med vänliga hälsningar,
Fanny Johansson
Charkuterifabriken Sverige AB

Svar mottaget 21 augusti 07:43

Nu är det onsdag vecka 34. Alltså är det bara 19 dagar kvar till baconet beräknas finnas ute i handeln. Så jag får försöka klara mig utan fläskpannkaka i ett par, tre veckor till. Det ska nog gå.

En reaktion till “Bring back bacon – 19 dagar kvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s