8 september: Vandra för vatten

Nästa söndag är det vandringsdag på Hovdala. Förra året lockades 156 vandrare till premiärupplagan av vandringsdagen.
Foto: Lars-Åke Englund

Som vandrare är jag väldigt grön. Dessutom har de tre långrundor som jag tagit mig ut på i år varit utan vandringssällskap. Det har varit jag, min ryggsäck och min mobil (för att fota till bloggen, och filma korta snuttar till instagramflödet). Men om en och en halv vecka blir det högst sannolikt vandring med en hel drös andra personer. Då anordnas nämligen den andra (?) upplagan av Vandringsdagen på Hovdala, arrangerad av Hässleholm Hovdala Vandrarförening (HHVF).

Jag ska villigt erkänna att jag inte kände till att denna dag fanns (vilket bara understryker mina nybörjarkunskaper på området). Min ingång var genom jobbet, då en kollega häromdagen fick till uppdrag att skriva en förhandsartikel (betalvägg) om dagen som infaller nästa söndag, den 8 september.

På årets vandringsdag samarbetar HHVF med Rotary Hässleholm på temat ”Vi går för vatten”. Intäkterna (50 kr/person, står inget om en avgift på HHVF:s egen hemsida men på deras facebook) går till Rotary Doctors och rent vatten i Kenya.

Vid fjolårets premiärvandring (HHVF bildades så sent som 2017, jag är inte medlem än, men det finns en stor chans/risk att jag blir det inom kort) kom det enligt verksamhetsberättelsen inte mindre än 156 vandrare trots att man bara skickat ut inbjudan och marknadsfört via föreningens facebooksida. I år har man marknadsfört mer, bland annat i samband med fotbollsderbyt mellan Hässleholms IF och IFK Hässleholm förra torsdagen då drygt 900 personer fanns på plats.

Det ska finnas något för de flesta under årets vandringsdag. Det blir sträckor från 2,5 till 13 kilometer. HHVF skriver i sin kalender att ”det finns olika teman som yoga, meditation, vandra med hund och ‘vanliga rundor’ som finns på Hovdalaområdet”. Totalt ska det röra sig om 6-10 olika rundor, beroende på hur god uppslutningen blir på vandrare.

Tidigare under kvällen dök det upp ett inlägg på HHVF:s facebook där man konstaterar att Höjdarnas höjdarled, alltså en av de leder jag ännu inte har gått, ingår. I alla fall till viss del.

Längs Höjdarnas Höjdarled bjuds du på vackra utsikter från åsarna i öst. Sven-Gunnar och Roger är vandringsledare för alla som är sugna på en liten utmaning. Vandringen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter vidare förbi Hammarmölledamm, Brönnestadsån, Posta-Nillas stuga, Bergrummet och vindskyddet på Göingeåsen samt ett antal vackra vyer innan du kommer tillbaka till slottet. Vandringen är ca 13 km och en verklig pulshöjare.

HHVF:s facebook, inlägg från 21-tiden, tisdag 27/8 2019.

Efter att ha jämfört beskrivningen med Hovdalakartan tror jag mig veta att det rör sig om den östra delen av Höjdarnas höjdarled. Och då är frågan om jag inte ger mig på den västra delen också efter avslutad vandring. Eftersom leden i sin fulla sträckning ska vara 22 kilometer bör ju andra halvan vara nio. Kanske går det att få med sig någon ytterligare på en eftermiddagsfortsättning?

Hur som helst så startar samtliga vandringar från borggården på Hovdala slott klockan 9:30 på morgonen. Sluttid är satt till 14:30. Men, tja, vid en fortsättning på Höjdarnas västra så lär det ju snarare bli framåt seneftermiddag som fötterna får vila.

En reaktion till “8 september: Vandra för vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s