Dagens skörd – ge mig tips (och ett större kylskåp)

Veckans skörd: en grönsakskasse, honung, ägg, korv och hamburgare. Från Ljungarum, Fjärlöv, Lilla Oberöd och Norra Sandby.
Foto: Lars-Åke Englund

Så var det reko-utdelning på Österås igen. Och jag gjorde precis som för två veckor sedan: lejde hemleverans med lillsyrran och hennes man som ändå var där och hämtade sitt. De kom med famnarna fulla. Känns som att jag inom kort får försöka lösa hämtningen själv (i alla fall om jag fortsätter med de här mängderna). Frågan är bara hur eftersom utlämningarna är på veckorna då jag har barnen, och mitt under tiden då vi äter kvällsmat.

För två veckor sedan blev det bara ett fack/flak ägg för min del. Också denna gång inleddes beställningen med ägg (Lilla Oberöd), men sedan kompletterades den med två burkar honung (Fjärlöv), två paket grillkorv, en paket hamburgare (Norra Sandby) – och slutligen också en grönsakskasse (Ljungarum). Det känns riktigt roligt att kunna handla så mycket av lokala producenter. Dels för att kunna gynna dem, dels för att varorna inte behövt transporteras speciellt långt, dels för att det är lättare att få information om vad djuren ätit, hur de hålls, och vad som grönsakerna gödslats med. Dessutom finner jag det mycket klokt att det lokala köttet som levereras styckas och fryses direkt, så att hållbarheten blir därefter.

Eftersom jag är en listornas man: här kommer en sammanfattning av allt som handlades under veckans reko-ring i Hässleholm:

 • 31 flak ägg (930 ägg) från tre leverantörer.
 • 31 vitlökar
 • 18 kg potatis
 • 13 burkar honung av tre sorter (totalt ca 8,9 kg)
 • 12 purjolökar
 • 10 grönsakskassar
 • 9 kg blandade tomater
 • 9 pkt grillkorv
 • 8 pkt hamburgare
 • 4 burkar sylt/marmelad (totalt ca 700 ml)
 • 2 pkt fransyska
 • 2 pkt entrecote
 • 2 knippen mangold
 • 1 pkt alpackafärs
 • 1 grönpepparkorv
 • 1 oxrulle
 • 1 pkt högrev
 • 1 pkt grytbitar

Från vissa leverantörer sålde varorna slut. Till exempel gällde det grönsakerna från Dröblahus Trädgårdar i Ljungarum (där jag själv köpte en grönsakskasse). Samtliga nio kilo tillgängliga tomater blev beställda, och samtliga tio grönsakskassar (innehållande rödlök, purjolök, morötter, rödbetor, polkabetor, mangold, palsternackor, persilja och grönkål).

Mitt problem består nu i följande:

 • Mitt kylskåp är inte dimensionerat för att ta emot en grönsakspåse. Visst är det en hel del blast i det hela, men dem vill jag låta sitta kvar tills jag gör något med grejerna.
 • Det mesta är sådant som jag aldrig har hanterat förr, och därför har jag inga standardlösningar för vad jag ska göra med mangold, rödbetor och polkabetor. Grönkålen hade jag kunnat ge till pappa om det varit jul, men känns lite för långt till dess. Så tips och idéer mottages tacksamt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s