Reko-ringar i Skåne

Första reko-ringen kom till Sverige för ganska precis tre år sedan. Nu finns det (med en grov uppskattning från min sida) runt 150. Kanske.
Illustration: Hushållningssällskapet

För egen del har min koppling till reko-ringarna bara pågått i ett fåtal veckor. Men jag är redan såld på idén. Att lokala producenter och konsumenter får en mötesplats för att utbyta livsmedelsprodukter som då är lättare att kontrollera ursprung på, och att småproducenter kan få en marknad för mindre volymer. Du behöver helt enkelt inte sitta och förhandla med en grossist för att få in dina produkter på marknaden.

Vill du ha grundinformation om vad reko-ringarna innebär rekommenderar jag följande info från Hushållningssällskapet.

Intresserad av vilken reko-ring som är närmast dig? Gå in på Hushållssällskapet och kika i listan över närmsta reko-ring. Här är en sammanfattning av de 17 skånska ställen som finns i skrivande stund, med lämpliga länkar till var och en.

Reko-rörelsen uppstod i Finland 2013, och tog sig tre år senare till Sverige. För ganska precis tre år sedan (7 september 2016) var Grästorp först ut på marknaden. Efter ett och ett halvt år fanns det 71 reko-ringar. Försökte räkna hur det ser ut nu via Hushållningssällskapets hemsida, men gick vilse någonstans runt 130 när jag inte visste vilja jag räknat och vilka jag hade kvar. Men med en grov höftning rör det sig nog om 150-talet platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s