Inför Vandringsdagen

Det drar ihop sig till vandring på Hovdala. På söndag förmiddag traskar vi iväg, alla förväntansfulla och vandringspigga. Hässleholm Hovdala Vandrarförening (jodå, jag har blivit medlem, skickade in medlemsavgifter efter förra inlägget om vandringsdagen) har teasat med att lägga ut en runda i taget när det gäller vilka vandringar som planeras.

Och jag tänkte helt enkelt vara så fräck att jag sammanfattade dem här. Eftersom det fortfarande återstår en dag med möjlighet att avslöja rundor så kan jag inte garantera att listan är komplett. Jag och min flickvän tänkte i alla fall ge oss på den som det hintades om först, Höjdarnas höjdarled östra, och efter att dessa 13 kilometer avverkats också ge oss ut på den västra (9 kilometer). Baserat på vad jag tyckte om Jakten på Gullspira så kommer det nog att bli en utmaning. Men utmaningar är ju roliga!

Texterna nedan hämtas från HHVF:s facebook (men rubrikerna är mina). Vissa är lätt friserade (som att jag strukit telefonnummer). När det gäller Posta-Nilla vet jag inte om det är östra eller västra slingan som menas. De är lika långa, och beskrivningen ger inte mig några ledtrådar. Har valt att sortera lederna i längdordning med längsta först.

Höjdarnas höjdarled öst (13 km)

Längs Höjdarnas Höjdarled bjuds du på vackra utsikter från åsarna i öst. Sven-Gunnar och Roger är vandringsledare för alla som är sugna på en liten utmaning. Vandringen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter vidare förbi Hammarmölledamm, Brönnestadsån, Posta-Nillas stuga, Bergrummet och vindskyddet på Göingeåsen samt ett antal vackra vyer innan du kommer tillbaka till slottet. Vandringen är ca 13 km och en verklig pulshöjare.Välkomna att vandra med oss hälsar Sven-Gunnar och Roger.

I Posta-Nillas spår (13 km)

OBS: Till skillnad från övriga leder som startar på Hovdala slottsgård så startar denna vid Norra station i Hässleholm.

Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Roberto och Jan-Erik möter er vid Norra Station i Hässleholm centrum där denna vandring startar. Under ca 13 km kommer ni att vandra förbi byggnader som haft betydelse för stadens och bygdens historia. Har ni tur får ni säkert höra en och annan skröna från olika vandringar som gjorts både i Sverige och internationellt. Våra erfarna vandringsledare har mycket att berätta och hälsar er välkomna att lyssna.

Jakten på Gullspira väst (12 km)

Tag klivet ut i en spännande naturskog och följ spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr för att passera en av områdets största vulkaner. Carina och Carina tar er med på en ca 12 km vandring där ni passerar Hovdala Trädhus, Dalleröds klack, fikar på Glada Getens Gårdsmejeri. Njut och känn lugnet och tystnaden bland ängs- och tuvull. Vandringen avslutas med att ni passerar Tullkvarn och Broslätts by. Vi ses på upptäcktsfärden hälsar Carina och Carina.

Höjdarnas höjdarled väst (9 km)

Njut av en vandring i naturen som är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Håkan och Susanne leder gruppen genom borggården, förbi Orangeriet för att följa sjökanten vid Guldkusten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Vandringen avslutas med att passera Tullkvarn och Broslätts by. Håkan och Susanne hälsar er välkomna till denna vandring som är ca 9 km.

Jakten på Gullspira öst (9 km)

Jakten på vishet och Hennes nåds källa startar med Sasha och Lennart. Här vandrar ni genom orörd natur och passerar Biblioteksruinen, Hammarmölledamm och Hennes Nåds källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över landskapet från Äspethöjden. Sasha och Lennart hälsar er välkomna till denna vandring som är ca 9 km.

Yogavandring (6 km)

Cissie Jansson hälsar er välkomna till en Yoga vandring på söndag som är ca 6 km. Medtag vatten och det du vill äta under vandringen, där vi har ett mindre matstopp och flera vattenpauser. Kläder efter väder, gärna töjbara och bekväma. Lätta och smidiga skor, (dvs gympaskor hellre än kängor om det inte är blött). Du behöver ingen yogamatta, men tag gärna med ett badlakan i ryggsäcken, att användas för sittande och liggande övningar. Ett par trädgårdshandskar kan också vara bra. Du behöver ingen yogavana, bara ett öppet sinne. OBS – om det är regn och blött på marken blir det yoga utan sittande eller liggande ställningar. Det kan vara alldeles fantastiskt med yoga i regn, om man är rätt klädd! Yogaledare är Cissie Jansson

Meditationsvandring (4 km)

Min gissning är att det rör sig om Dammslingan som är just fyra kilometer lång och passarar Hammarmölledamm.

Förra årets succé är med även i år. Jessica och Lena håller i en meditationsvandring under trädkronorna på Hovdala. Vandringen är ca 4 km och ni kommer bland annat att passera Hammarmölledamm. Vid stort intresse kan grupen delas upp i två grupper där den ena går en kortare vandring på ca 2,5 km. Vandringsledarna Lena och Jessica hälsa er välkomna.

Hundvandring med nosövning (4 km)

Under de flesta av våra vandringar går det att ta med hund men inte alla. Tillsammans med Stefan Nilsson har du möjlighet att ta med hundarna ut på en vandring och nosövning på Hovdala.
Totalt ca 4 km och både gång i grupp och lite övningar längs vägen kommer att utföras.
Vandringsledare: Stefan Nilsson

Lättframkomlig runda (2,5 km)

En av årets nyheter är en vandring för alla med funktionshinder. Vandringen blir en lättframkomlig runda på ca 2,5 km som även kan genomföras med rullator, rullstol och permobil. Viktigt är att alla som behöver någon form av stöd har med sig ledsagare/närstående.

Vandringen är för oss som har lite svårt att gå eller hellre går lite långsammare. Funktionshinder är ingen anledning för att inte vandra!. Rullstol, permobil eller rullator eller mindre pigga ben, med eller utan stavar, alla välkomna till denna runda på ca 2,5 km.

Våra vandringsledare Pernilla Hedlund och Roger Munch är båda vana vandrare och pedagoger från T4 Grundsär.

Start sker klockan 09:30 från Hovdala (för alla utom Posta-Nillavandrarna), och alla tar med de kläder och den mat man själva behöver. Kostnad är 50 kronor (eller mer om man vill det) och pengarna går till Rotary Doctors och vattenprojekt i Kenya. Årets vandring är ett samarbete mellan HHVF och Rotary Hässleholm. På fredagskvällen säger SMHI att det väntas molnigt/mulet mildväder med svaga vindar och risk för lätt regn framåt seneftermiddagen. Kunde det bli mer perfekt för en långvandring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s