Ohållbara kostnader för att lära sig att leva hållbart

Kläder är det andra kursmomentet i ”distanskurs i konsumtion, miljö och etisk handel”.
Foto: Linda Lioe/Pixabay

På ett sätt känns det lite märkligt. Beroende på vem du frågar finns det ett ofantligt stort behov (eller inget behov alls) att ställa om konsumtionsmönstren. Jag tillhör laget som anser att mycket måste göras. Och då borde ju mesta möjliga göras för att så många som möjligt ska komma ”på rätt spår”.

Och då har jag svårt att förstå att man tar höga avgifter för kurser där folk ska lära sig leva hållbart. Jag har förståelse för att det knappast går att leva på luft, och den som tillskansat sig kunskaperna och ska förmedla dem vidare kan knappast tvingas jobba gratis.

Samtidigt hjälper det knappast att bara de bemedlade kan lära hur man på bästa sätt minskar sin belastning och sitt avtryck. Även om det sannolikt är här som man hittar de personer som snittmässigt har störst klimatpåverkan (lyxkonsumtion, flygresor, etc) så är de förhållandevis få till antalet.

När det kom kurskataloger från diverse studieförbund tidigare i år fanns det ett antal kurser som lät intressanta. Inte för att jag direkt längtar till skolbänken, men ett och annat skulle den här gamla stöten må bra av att lära sig. Men inte när kurserna går lös på i runda slängar ett par tusen kronor.

Nu dök det till slut ändå upp en kurs som kanske kan vara relevant – ”distanskurs i konsumtion, miljö och etisk handel” från medvetenkonsumtion.se. Fyra kursmoment ingår, i tur och ordning introduktion och det ekologiska fotavtrycket, kläder, elektronik och mat.

Generellt kan man säga att det finns många råd och tips på den hemsidan. Enligt deras egen utsago är det ”information och praktiska verktyg för hur man kan göra små ändringar i vardagen, som gör stor skillnad för planeten.” Jag har än så länge bara hunnit skumma igenom rubrikerna, men där verkar finnas mycket att lära av. Och kursen som de håller (distanskurs) är en åttaveckorskurs för 350 kronor (eller 300 kronor om man blir medlem). Vilket känns som en kostnadsnivå som fler kan acceptera. Visst, du lär dig kanske inte alla knep och knåp för hur du blir en hållbar konsument, men många bäckar små… Om alla lära sig några konkreta råd hjälper det förmodligen mycket mer än om några få lär sig hur man lever helt utan klimatpåverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s