Bokashi på Ljungdala

Efter två veckor i hinken ska bokashikomposten kunna grävas ner i jorden. Och två veckor senare har komposten omvandlats till jord.
Foto: Patricia Maine Degrave/Pixabay

Det kom ett pressmeddelande om jordförbättringssystemet bokashi. Bokashi? Undertecknad ska villigt erkänna att han inte hade hört om det innan, och mer eller mindre fullständigt saknar insikt kring vad det rör sig om.

Men desto bättre då att pressmeddelandet rörde sig om en gratisföreläsning om varmkompostering och bokashi, och att den dessutom hålls i närområdet (det beror ju givetvis på var du som läsare av denna blogg bor, men i alla fall i närområdet sett från mitt vardagsrumsfönster).

Föreläsningen hålls på Mötesplats Ljungdala i Hässleholm och är ett samarbete mellan Studiefrämjandet och Hässleholms kommun. Föreläsare är My Karlsten Sfiris.

Tycker du om att påta i trädgården, är du en odlingsgalning eller önskar du dig kanske bara lite grönare fingrar? Kul! Nu har du möjlighet att förkovra dig ytterligare i grunden för en lyckad trädgård eller odling, nämligen jordkvalité och jordförbättring.

Ur pressmeddelandet.

Jag är förvisso en person som tycker om att påta i trädgården. Jag är kanske en lightversion av en odlingsgalning, och jag skulle mycket gärna vilja ha grönare fingrar. Mitt stora problem för tillfället är dock att jag inte har någon trädgård. Sedan i maj bor jag i lägenhet med balkong. På tredje våningen. Antalet kvadratmeter gräsmatta som jag har tillgång till här är noll (även om jag kanske skulle kunna tigga till mig en kvadratmeter eller två hemma hos flickvännen).

Om jag förstått saker och ting rätt är bokashi inget man behöver om man inte har en trädgård att göra av avfallet. Bokashi är helt enkelt en annan sorts kompost, med tillsatta mikroorganismer, som man kan förvara inomhus i rumstemperatur. För den som inte har möjlighet att ha en stor kompost i sin trädgård.

Du varvar helt enkelt ditt hushållsavfall med bokashiströ i en hink (med lock!), och helst utan att öppna den för många gånger. När hinken sedan är full får den stå i minst två veckor innan innehållet kan grävas ner i jorden. Då har nedbrytningen av avfallet påbörjats, och när det kommer ner i jorden tar det runt två veckor (mer eller mindre) allt omvandlats till jord. Då går det också att plantera i jorden.

En kort förklaring (för den som inte förstod min) kan ses här:

Film från bokashi.se.

På ett sätt låter det väldigt lockande att börja. På ett annat har jag knappast någon nytta av det i nuläget. Visst kan jag låta matresterna stå och jäsa i en hink i köksskåpet, men vad ska jag sedan göra av dem? Har knappt ens någon blomlåda att tala om, och så länge jag står med ytterst begränsade odlingsmöjligheter känns det bara löjligt att göra så, och inte bara låta det komposterbara åka med i sopbilen.

Dessutom kostar det en del om man ska ha riktiga bokashihinkar med tappkran och allt (379 kronor för en sådan hink). Självklart kan man köpa en vanlig plastspann med lock för under 50-lappen, men känner jag mig själv (vilket jag tyvärr gör) vill jag göra det ”ordentligt” från början, vilket innebär snofslösningar trots att det finns enklare sätt.

Får väl börja med att försöka pallra mig iväg till Mötesplats Ljungdala om knappt två veckor för att se vad föreläsaren har att säga. Så får jag gå på jakt efter trädgårdsland efter det.

I värsta fall får jag väl bokashikompostera som en galning och sedan köra avfallstunnor till Knislinge, Vittsjö, Hanaskog och Bössebacken för att förse föräldrar och systrar med mina gamla äggskal, kaffesump, äppelskruttar och gamla brödskalkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s