Det är lika nära till vattenkranen

Min kaffe/vatten-tabell på jobbet. Varför den behövs? Tja, för att jag har dålig pli på mig själv så fort jag inte skriver ner och kan se (och skämmas).
Foto: Lars-Åke Englund

I våras kom jag in i ett dåligt stim med säkert fyra, fem, kanske sex koppar kaffe på en och samma arbetsdag. Och det var regel snarare än undantag. För att komma i fas var jag tvungen att börja skriva upp antalet koppar. Antagligen för att ge mig själv dåligt samvete över hur mycket jag drack. Och det fungerade. Ganska snabbt var jag nere på två, tre koppar.

Sedan slutade jag notera antalet koppar. Och började åter dricka desto flera.

När jag satt på gymmötet förra veckan kunde jag via tabellerna konstatera att min vätskebalans i kroppen inte var bra. Till viss del lär den bli bättre när jag kommer igång med träningen, men till viss del borde jag kunna göra något åt den bara genom att tänka på hur och vad jag dricker.

När jag tänkte efter kom jag nämligen fram till att jag en normal dag drack ett glas vatten till frukost, och ett till kvällsmaten. Ibland också ett till lunch. Resten av dagen? Kaffe. Två, tre koppar en vanlig arbetsdag. Och då talar vi bara om före lunch. Efter kunde det bli ett par, tre till. Eventuellt bara en, men då kompletterat av en eller två koppar varm choklad…

Lösningen? Papper och penna. En rad för antal glas vatten, en annan för antal koppar kaffe.

Och nu ska det sägas att de där glasen är lite olika i storlek. Mätte och insåg att vissa var 4 dl stora, andra knappt 3 dl, och somliga bara 2 dl. Men jag försöker ändå räkna antalet glas och ha det som måttstock snarare än att försöka omvandla det till centiliter.

Saken är den att det på jobbet är lika långt till den vanliga vattenkranen som till kaffemaskinen. Dessutom finns en vattenmaskin där det går att få kolsyrat vatten precis intill kaffemaskinen. Och såväl kranen som vattenmaskinen är betydligt raskare i sin beredning av dryck än kaffemaskinen. Särskilt om det är en lång kö av kaffesugna kollegor.

Så i veckan har jag haft med mig ett glas vatten till morgonmötet, och först efter detsamma tagit dagens första kopp kaffe. Den andra har hällts upp framåt 15-snåret då energin behövt påfyllning. Och plötsligt har jag vänt trenden från att det varit två glas vatten till två koppar kaffe. Och sex koppar kaffe till minst lika många glas vatten.

Nu kommer det svåra: att göra trenden till rutin. Så att jag inte sitter där med kaffekopp och kaka inom kort igen. Och jag vet att det inom kort väntar en stor utmaning i form av kanelbullens dag den 4 oktober. Som i och för sig infaller på en fredag, och då får jag ju unna mig något litet. Som en kanelbulle. En alltså.

En reaktion till “Det är lika nära till vattenkranen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s