Var sitter egentligen midjan?

Måndagsmorgonens invägning. Minus 1 kg.
Foto: Lars-Åke Englund

Förr i tiden hade jag bra koll på var min midja satt. Men det känns som att den försvunnit. Eftersom jag tänkte komplettera mina viktmätningar med att plocka fram måttbandet och få fram lite omkrets (som förhoppningsvis ändrar sig under träningens gång) började jag googla på vad man ska mäta. Och var.

Midja, bröst och rumpa kändes självklart.

Jag inser också att det bästa helt enkelt är att mäta på samma ställe varje gång. Det viktiga är inte om jag mäter min midja exakt där midjan ska sitta, utan att jag placerar den på samma ställe vecka efter vecka.

Jag är dock en total novis i kroppsmätande, och det känns som att mina värden kommer att variera utefter var jag tror att jag mätt mig senast.

Det bästa hade väl varit att märka ut med tuschpenna så att jag haft samma streck att utgå ifrån gång efter annan. Men jag vill ju samtidigt inte se ut som en gris som är färdig för styckning…

Midjan då. Var sitter den nuförtiden? Rådet på nätet är att mäta midjan där den är som smalast, eller mitt mellan höftbenen och nedersta revbenet om man är rund om magen.

Tog mina mått förra veckan för att ha något att utgå ifrån. Det är värdena som står till vänster. Värdena till höger är från måndagsmorgonen.
Bröst: 97 cm >> 101 cm
Midja: 98,5 cm >> 95 cm
Rumpa: 109 cm >> 109 cm
Vikt: 91,8 kg >> 90,8 kg

Läste på viktväktarnas hemsida om lite olika sätt att tolka siffrorna. Gränsen för bukfetma hos män ligger på en midja på 102 centimeter, men helst ska man ligga under 94 centimeter. Jag är alltså inte att betrakta som bukfet, men mitt emellan det och där man ska ligga. Här finns alltså utrymme för förbättring (vilket jag kan se bara genom att titta på mig i spegeln).

Ett annat mått som togs upp var midjemått/höftmått. Vid den ekvationen ska man som man få ett mått som är under 1,0. Mätte dock mina höfter till 98 centimeter, och midjemåttet har ni ju ovan. Det är visserligen några år sedan jag lästa min senaste mattekurs, men att 98,5/98 är över ett kan till och med jag lista ut. Alltså ytterligare en siffra att förbättra!

Men nu har resan i alla fall påbörjats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s