White Monday

Den senaste veckan har det trillat in reklammejl om att det snart är dags för Black Friday. Vissa butiker har utökat det till Black Week istället. Fenomenet verkar inte fått fäste i Sverige förrän för runt fem år sedan, även om det i USA varit en stor shoppingdag betydligt längre än så.

Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving, det vill säga den fjärde fredagen i november. Tillsammans med Cyber Monday, som är tre dagar senare, räknas detta som starten på julhandeln.

Som motreaktion placerades Buy Nothing Day (En köpfri dag) dagen efter Black Friday. På denna dag ska man enligt instiftarna inte handla något under 24 timmar – som en protest mot konsumtionssamhället.

Kanske är det så att många som shoppar loss på såväl Black Friday som Cyber Monday inte har något emot en köpfri dag mittemellan, så att man hinner andas i köphetsen?

Bland alla dessa dagar finns sedan något år tillbaka ytterligare en: White Monday. Här kommer företag istället med ”cirkulära erbjudanden” så att man inte behöver välja mellan att shoppa och tänka på hållbarheten. Här finns hyrkläder, reparationer, second hand-varor och tågresor – alla erbjudanden har givetvis rabatterade priser. Vissa gäller bara under måndagen den 25 november, andra under hela veckan.

Och om du inte skulle hitta något erbjudande som passar just dig så kanske det finns något företag anslutet till White Monday som faller dig i smaken. Det var så jag hittade klädbutiken 2Use som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s