Karma – rädda maten

Jag erkänner att jag är en dålig människa. Går jag och köper bröd vill jag ha ett som är bakat samma dag. Får jag välja mellan två yoggiförpackningar med olika utgångsdatum tar jag självklart den som håller längre. Ett agerande som ju gör att risken är att den tidigare producerande varan blir stående så länge att den till slut kastas.

Eftersom jag själv jobbat i butik vet jag hur noga man försöker gå och ställa allt i rätt ordning så att de äldsta varorna säljs först. Och visst knöts det näve i fickan när jag såg kunder som flyttade på de yttersta förpackningarna för att ta någon som höll lite längre.

Vad är då grundproblemet? Tja, som före detta butiksanställd kan jag tänka mig att det ligger en stor del i att man från affärens sida inte vill att varorna ska ta slut. I stället för att låta utbudet möta efterfrågan i underkant skulle kunder som kommer ”för sent” tvingas tänka om och välja ett annat alternativ. Men då är risken att det andra alternativet varit att byta till en butik.

Samtidigt vill butikerna inte behöva kasta varor som passerar utgångsdatum utan att ha köpts. För det blir ju också en ekonomiskt ohållbar affär.

De flesta livsmedelsbutiker sätter ner priset på varor som närmar sig bäst före-datumet. Hur procedurerna ser ut för var och en av butikerna är olika. Vissa märker om med ny streckkod, andra sätter en lapp om att si eller så många procent på priset dras av i kassan. Det senare gäller till exempel på Citygross där jag brukar handla. Men det gör också att jag inte brukar köpa nedsatta varor här. Det förtar nämligen hela vitsen av självscanningen att framme vid betalningen behöva påkalla uppmärksamheten från någon i personalen (som ofta redan är upptagen med annan kund). Då hade jag ju lika gärna kunnat ställa mig i kö och inte scannat alla varor själv.

Hur som helst, för att komma till det som inlägget skulle handla om: Jag hittade häromveckan en app som heter Karma. I den kan anslutna butiker lägga upp de produkter man har som håller på att gå ut i datum. Här i centrala Hässleholm finns det två Espresso House som är anslutna. Därutöver är Damaskino och OKQ8 anslutna.

Jag gjorde mitt första inköp under julaftonsmorgonen efter att jag tagit mig sovmorgon till 10 (efter att ha suttit och slagit in julklappar till 3-tiden…). Hittade en kycklingwrap till halva priset och slog till.

Det fina med appen Karma är att man kan se vad som finns tillgängligt, välja att lägga det i varukorgen och betala det. Sedan kan man hämta maten när det passar. Redan innan man lägger det i varukorgen syns det mellan vilka tider som maten kan hämtas. Ordern sparas i appen i telefonen, och tas fram när maten ska hämtas. Snabbt och lätt hämtas varan över disk, och varan markeras som hämtad.

Lätt som en plätt, och en liten del i att minska matsvinnet.

Hade gärna sett att något liknande fanns tillgängligt på de stora matkedjorna, men ser också vissa praktiska hinder som måste lösas för det. Det går ju inte att ha någon i personalen som hela tiden ska hålla koll på vilka varor som reserverats och betalats via appen och springa och ta dem ur hyllorna. Dessutom finns ju en risk att en vara klickas hem i en digital kundkorg, samtidigt som den ligger i en fysisk kundkorg på väg mot kassan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s