Glöm inte lyse och reflexer

Det blir en Hittaut-rik vecka som stundar, även om det för egen del inte blir mer än lördagen ute i fält. Frågan är mest var. Och hur.

Eftersom flera Hittaut-orter släpper nya kontroller månadens första dag så trillade det under lördagen in ett antal nya möjligheter att förbättra sin statistik. För egen del kommer jag dock inte ta del av dessa släpp. Huvudanledningen är givetvis att jag har ett hus att renovera. Min prio när det gäller Hittaut är i år att 1) ta alla checkpoints i Hässleholm, och försöka göra det så fort som möjligt, 2) ta extrasläppen i Kristianstad (där jag ännu inte hunnit besöka Ivö som var första extrasläppet, och 3) ta cykelkontrollerna i Kristianstad. Den första punkten kommer jag att slutföra. Förhoppningsvis fixar jag också den andra, men sannolikt först framme i oktober. Den tredje hoppas jag kunna påbörja, men inte mycket mer än så.

Cykeltur att vänta – men vart?

Men även för oss hässleholmare är det spänning som drar in på radarn. Under lördagen började HittautHlm hinta om vad som väntar på lördag när det tredje extrasläppet görs om en vecka.

Ja, ni kan ju läsa själv i inlägget ovan. Först på onsdag får de som prenumererar på nyhetsbrevet info om var släppet sker, och dagen därpå kommer det i sociala medier.

Men den sista meningen i inlägget tyder ju på att det blir väldigt annorlunda mot tidigare släpp i kuperade Vedema och Tyringetrakten. Jag tolkar formuleringen som att det enbart är cykelcheckpoints i kommande släpp, och det är ju i sig kontroller som ska kunna nås från cyklingsbara vägar. Alltså handlar det i så fall om relativt enkel orientering, och mer om uthållighet.

Men sedan hopar sig frågorna. Rör det sig om något jämförbart med Hovdalas cykelcheckpoints (29 till antalet, där det framför allt rörde sig om skogsvägar), eller pratar vi ett upplägg mer likt det i Kristianstad med större avstånd mellan kontrollerna, men också med bättre vägar? Kommer någon checkpoint att vara i anslutning till Hässleholm, eller måste jag försöka lasta cykeln i/på bilen först för att ta mig till lämplig startplats? Kommunen är ju stor, och att börja cykla en mil för att nå första kontrollen känns lagom inspirerande. Bortsett från sextimmarscyklingen i samband med Hovdalakontrollerna har jag inte suttit mer än max tio minuter i stöten på en cykelsadel sedan gymnasiet då jag och pappa tandemcyklade till Tyskland och Danmark.

Och den kanske viktigaste frågan: Håller cykeln? Min cykel är en standardcykel, med lagom fungerade växlar (där jag alltid glömmer åt vilket håll jag ska växla eftersom växling framåt gör det lättare på ena handtaget, men trögare på andra, och vice versa), som håller lagom mycket luft. Senast fredag gäller det alltså att kolla över så att batterierna till lamporna fungerar, att det är luft i däcken, samt lokalisera mina vadderade cykelbyxor.

Snillen (?) spekulerar

Försökte få lite vägledning till åt vilket håll resan kan gå genom att googla på cykelleder i Hässleholm, men det gav inte mycket hjälp. Finns en cykelledskarta reviderad 2017 här, men det är ju inte direkt så att jag hittar en självklar plats för cykelcheckpoints. Men ska man se rent krasst på det så har vi varit i centrala Hässleholm, samt söder, väster och nordväst om stan. Så vågar man gissa på att det antingen blir österut, mot Vinslöv, eller norrut mot Stoby, Ballingslöv, Hästveda, Verum, Vittsjö, Bjärnum, Mala och Vankiva? Nja, hela den rundan kan det väl knappast bli eftersom det enligt google maps är en nätt runda på 7,5 mil. Eller? Kan det trots allt vara en rutt i den stilen som planeras? En sak är i alla fall säker: Jag måste förbereda mig mycket bättre än vid Tyringesläppet. Ha packat en matsäck att ta med eftersom jag definitivt inte vill köra slut på energidepåerna någonstans utanför Verum (om det nu blir ditåt), samt laddat min powerbank så att jag inte ens behöver oroa mig minsta lilla för att batteriet i mobilen ska ta slut.

På onsdag kan planeringen förhoppningsvis bli lite mer klar.

Första vinstdragningen på torsdag

På torsdag väntar sedan den första vinstdragningen i HittautHlm. Varje hittad checkpoint ger ju en lott, och i skrivande stund har nästan 94 000 (!) checkpoints registrerats. Det ger oss som samlat alla 154 hela 1,6 promilles chans att vinna. Det kan ju med fördel jämföras med dem som bara tagit de första 121 som bara har 1,3 promilles chans. Tillsammans är vi faktiskt hela 103 som tagit 154 eller 153 kontroller (dvs som tog eller inte tog kontroll 100 på torget under de timmar den var där). Starkt jobbat av oss! Och av alla 2 255 som tagit minst en kontroll.

Tillägg: har med rätta fått backning gällande mina mattekunskaper. Den gällde om det bara varit ett pris. Nu är det knappt 50 i första dragningen. Så gånga siffran med 50 för en mer korrekt sannolikhet.

De centrala checkpointsen är fortsatt (såklart) de mest registrerade. Madrix är mest registrerad (1078), före Sparbanken Skåne (1047), Norra Skåne (1042), Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad (1014) och lyktstolpen vid kyrkan (1006). Snapphanen i hembygdsparken är näst på tur att trilla upp i fyrsiffrigt. Under lördagskvällen har den 999 registreringar.

Minst antal registreringar har (fullt logiskt) de svåraste kontrollerna vid det senaste släppet. Ändå är det 170 som tagit den med minst antal registreringar.

Kommer ett inlägg senare i veckan när mer har blivit officiellt. Tills dess, se till att ni har batterier i cykellysena och reflexer överallt där man ska ha reflexer. I alla fall om ni också tänker vara knäppa nog att ge er ut innan det ljusnat ordentligt. Och se upp för bilar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s