Tredje hittautaktören i nordost

Letade bland orterna efter ”Hässleholm i advent”, men insåg att listan uppdaterats för att gälla 2021. Vilket också snart fick mig att inse att det blir tre kommuner istället för två som kör hittaut i nordostskåne under säsongen som startar den 1 maj.

Skickade tipset till kollegorna på sporten på Norra Skåne, och de fick göra det egentliga avslöjandet. För på FK Göingarnas hemsida kunde man visserligen läsa ”HittaUt-möte” på måndagen den 18 januari, men det var också det enda tecknet på att Hässleholm och Kristianstad skulle kompletteras med Östra Göinge under 2021.

Artikeln, eller avslöjandet om man så vill, går att läsa här (betalvägg).

För er som inte känner till Östra Göinge (jag har väl ett någorlunda hem eftersom jag är uppväxt i Knislinge i Östra Göinge) så har vi inte här en klart uttalad centralort utan flera mindre orter (Knislinge och Broby har runt 3 000 invånare var och är med detta de största orterna). Kommunen är indelad i sju distrikt med sju olika centralorter – där de två minsta centralorterna har 300 respektive drygt 200 invånare.

Kollegan Peter Paulsson frågade givetvis hur tankarna då var med placeringen av kontroller. Ordförande Henrik Larsson ger svar på tal:

– Vi försöker vara ganska heltäckande och vara i hela kommunen. Och det blir både i byarna och ute i skogarna. Vi har ju rätt så rejäl vildmark här, så vi kan noga bjuda på ordentliga utmaningar, säger han till Norra Skåne.

Göingarna har de senaste åren anordnat en friskvårdsaktivitet under namnet Naturliga Göinge med liknande upplägg som hittaut: stolpar med koder att fylla i. I juni 2020 valde man att koppla på sig på Naturpasset, och är just nu mitt uppe i avslutningen med kartor över Broby, Knislinge, Sibbhult, Glimåkra, Hanaskog och Immeln. Brobykartan gäller januari ut, övriga fem mars ut. Men nu tar man alltså nästa steg också, vilket givetvis vi hittautare i nordostskåne är glada över.

När det nu finns tre grannkommuner här där alla har hittaut – och där det således lär gå att samla ihop runt 600 kontroller bara här, är det guldläge för de hotell/vandrarhem som kan vända sig mot en grupp besökare som i år lär bli ännu större, och potentiellt mer långvarig på orterna. Vilka hotell ger hittautrabatt och ser till att bli partner med kartutdelning? Vilka fik gör en satsning för att bli vattenhålen för hittautare som i sommar förhoppningsvis får träffas och utbyta erfarenheter?

2022 då? Dels hoppas vi väl att Osby också hoppar på hittauttåget. Och sedan att det blir fler skånska orter i resten av länet, för det är tyvärr fortfarande bara nordosthörnet som hakat på än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s