Sjätte projektet täcker resten av Skåne

Till vänster: Hembygdscheckpointsläpp i Vittsjö hösten 2020. Barnen mest intresserade av att hitta stolparna, min far var intresserad av att läsa om Slaget i Vittsjö (stolpen satt vid minnesstenen), och jag av kombinationen. (Foto: Lars-Åke Englund) Till höger: Anne Udd, ordförande i Skånes Orienteringsförbund. (Foto: Privat)

Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Eslöv, Malmö. Och Skåne. För alla som trodde att det var nog med checkpoints efter fem startade projekt (undertecknad trodde att det var stopp efter tre. Sedan efter fyra. Och ja, efter fem också) så var det inte det.

Men med runt en månad kvar till Borås, Uddevalla, Göteborg, Stockholm och Varberg sparkar igång, så är det väl det sjätte också det sista som vi skåningar får jaga runt efter i år?

Och det sjätte blir också annorlunda mot de fem övriga som är fokuserade till en kommun var. Det sjätte är, som namnet antyder, länsomspännande. Bakom står Skånes Orienteringsförbund, i samarbete med bland andra Naturskyddsföreningen Skåne, Skånes Hembygdsförbund, Region Skåne, Skåneleden och Länsstyrelsen. Och ja, för er som noterade Hembygdsförbundet där i mitten, de var med och tjuvstartade i Hässleholm och Kristianstad i slutet på förra säsongen. I Hässleholm via fyra barnvänliga checkpoints i Vinslöv och fyra mer utspridda i Vittsjö.

Hembygdskontrollerna i Hässleholms projekt släpptes ifjol dagen innan avslutningssläppet i Tormestorp. Och det var bra drag av besökare också till dessa. Undertecknad, som tog de åtta checkpointsen under lördag för- och eftermiddag tillsammans med mina barn och min far, kunde konstatera att minst 50-talet andra stolpjägare letat sig fram till dessa checkpoints tidigare under dagen.

Projektledare på deltid

För HittaUt Skåne ska dessutom en projektledare anställas på deltid (som kan bli mer) från den 1 mars till 31 december. Och eftersom nyheten släpptes under söndagen och tjänsten är planerad att starta åtta dagar senare, så är det snabba ryck. Intresseanmälan ska in senast den 28 februari, och den som är intresserad läser mer om det hela här.

Eftersom jag blev nyfiken (vilket är en relativt god egenskap för en journalist) kontaktade jag Anne Udd, ordförande på Skånes orienteringsförbund. Inte för att söka tjänsten, jag tror mig göra mer nytta på Norra Skånes webb, men för att få lite mer info och sedan kunna presentera den här på bloggen.

Och det är verkligen snabba ryck som gäller för HittaUt Skåne för att få allt klart inför starten. Skånes Orienteringsförbund och den kommande projektledaren ska fungera som en samordnare för alla de mindre föreningar som inte har möjlighet eller intresse av att anordna ett projekt på egen hand.

– Vi flaggade för detta för klubbarna redan i höstas, men fick reda på först i torsdags att vi kunde köra igång. Då gick vi ut till alla klubbarna med att vi behöver en projektledare, och att vi vill få med så många klubbar som möjligt, säger Anne Udd.

För projektledaren är det som sagt snabba ryck. För de som sedan vill bidra med checkpoints finns det lite bättre med tid.

Budget för 500 stolpar

Tanken är att varje deltagande orienteringsklubb, hembygdsförening eller annan aktör bidrar med att se ut område och söka tillstånd hos markägare, samt föreslå platser för checkpointsen. Under säsongen ska de sedan också vara behjälpliga med sin del av checkpointsen.

– Föreningarna får gärna vara med och hitta sponsorer. Vi kommer att göra en avsiktsförklaring med alla de deltagande föreningarna, och de kan vara med i högre eller lägre grad, säger Udd.

Den stora fördelen är att man inte behöver planera hundratalet platser på egen hand. Men många bäckar små… Budgeten som projektet i nuläget har räcker till runt 500 checkpoints att fördela över länet.

– Det kan vara färre i första släppet. Vi kanske har några extrasläpp. Dessutom har vi pratat om Naturvårdsverkets månadstema och ha extrasläpp på dessa tema. Det är teman som ”äta ute”, ”testa nya saker” eller ”sova ute”. Då kanske vi lägger checkpoints på lämpliga övernattningsställe, säger Udd.

”Sagt att de tar detta som ett läroår”

Mycket är dock fortfarande planer och tankar. Den tillträdande projektledaren ska ha sitt att säga till om också.

– Vi har föreningar som är intresserade, men ingen har sagt något kring exakt hur många checkpoints de vill ha. Men som mindre förening kanske man kan hänga med HittaUt Skåne med 10-20 checkpoints. En förening har sagt att de tar detta som ett läroår, och sedan kanske kör med ett eget projekt nästa år, fortsätter hon.

Att få föreningarna att starta egna projekt är dock inget självändamål med HittaUt Skåne.

– Nej. Klubbarna får gärna göra reklam för sina andra aktiviteter. De får gärna sprida information om andra motionsorienteringar, Naturpasset, Skoj på hoj och annat. De behöver inte lägga ner det de redan gör.

– Vi vill inte att klubbarna ska göra mycket mer än de redan gör. De har många motionsaktiviteter, men de kanske inte är kända utanför kretsen av de som brukar vara med. Med HittaUt Skåne vill vi hjälpa till att sprida informationen utanför deras vanliga verksamhet. Gällande hembygdsföreningarna vill de nå nya målgrupper, och Naturskyddsföreningen vill att vi alla ska lära oss mer om naturen, om allemansrätten och om miljöfrågor, säger Udd.

Ingen översiktskarta

Var ska då dessa uppemot 500 checkpoints placeras? Ja, eftersom allt fortfarande är i startgroparna så återstår mycket av den planeringen. Men den som tänkt sig att turistmagneter som Glimminge hus eller Stenshuvud är givna platser att boka in för att leta checkpoints riskerar att gå bom.

– Vi har kontakten med de som jobbar med vandringsleder på Länsstyrelsen. Det ger en bra väg för att hitta lämpliga checkpointplatser, men samtidigt har de gjort en utredning om vad det nästan var för mycket folk förra året. Då kan vi lägga checkpoints på andra platsen, säger Udd.

Med tanke på hur spridda checkpointsen väntas bli kommer det inte att finnas någon stor karta med alla platser sammanfattade. Men något tryckt ska det ändå bli.

– Vi kommer ha någon form av trycksak med översiktskarta. För att visa vilka klubbar vi får med, men också för att visa vilka som har egna projekt.

För de föreningar som vill finnas med på denna trycksak gäller det att ha anmält sitt intresse under mars. För den som vill avvakta och se, eller helt enkelt inte känner sig igång med säsongen, går det dock att haka på senare.

– Klubbarna kan hoppa på succesivt, men om de ska vara med på den första trycksaken kan vi inte vänta längre än mars.

Kartorna kommer (naturligtvis) att finnas i appen under HittaUt Skåne, men också finnas i .pdf-version för egen utskrift.

– Sedan har vi tänkt försöka få med kommuner som kan skriva ut kartor så att det finns att hämta på kommun, bibliotek, mataffärer eller liknande.

Det finns också tankar på att ha en gemensam faktaruta som kan finnas på trycksakerna för samtliga sex skånska projekt, för att locka stolpjägarna mellan kommunerna.

Skånecheckpoints hos befintliga projekt

Det kan (och lär) också bli så att HittaUt Skåne kommer att ha checkpoints i de områden där de separata projekten finns. Men för att inte en checkpoint ska räknas dubbelt så kommer till exempel inte en HittaUt Skåne-checkpoint som finns i Hässleholm att räknas in i HittaUt Hässleholm.

– Men vi vill ha några checkpoints för HittaUt Skåne i de befintliga projekten. Kanske två, tre checkpoints i varje, för att göra reklam och locka in folk.

Har du någon speciell plats i Skåne där du hade velat placera en checkpoint i detta projekt?

– Jag skulle vilja ha checkpoints dit man kan ta sig utan bil. Som är nära tågstation eller frekventerade busslinjer, men det funkar samtidigt inte så bra i pandemitid. Sedan tänker jag på platser nära städerna för att locka ut dem som normalt sett inte är ute. Kunna locka ut folk som av olika skäl inte mår så bra, och kan ta sig ut för att inte behöva tänka på jobbiga saker. Vi har Region Skåne med oss också när det gäller folkhälsoperspektivet. Men klubbarna och föreningarna som är med är de som själva får välja var de vill ha sina checkpoints.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s