Nedräkning: Lars-Åke Englund

Till vänster: Selfie under fjolårets sista ordentliga stolpletarrunda i Karlshamn. Till höger: En av alla checkpoints i Yngsjö, där sanddynerna höll på att suga musten ur mig. Foto: Lars-Åke Englund.

HittaUt-säsongen är i antågande. Vissa projekt har tjuvstartat med vintervarianter, och i slutet på mars sparkas de första av årets projekt igång på riktigt. Jag tänkte ta pulsen på en rad stolpletare – några från mina hemmaskogar och några från övriga Sverige – och tänkte att det helt enkelt är lättast att börja gräva där jag står och ställa frågorna till mig själv. Inte den största journalistiska konsten, det är jag medveten om. Men med den sociala distanseringen som ska hållas är det ju lätt att också den friskaste person börjar tala med sig själv utan att reflektera över sundheten i det.

Hur som helst, här kommer en förhandsintervju inför HittaUt-säsongen med Lars-Åke Englund. Av Lars-Åke Englund.

Fakta:
Namn: Lars-Åke Englund
Ålder: 34 (och ett halvt)
Bor: Hässleholm, Skåne
Familj: Ensamstående, med hittautande barn (4 och 5,5) varannan vecka.
Hemma-HittaUt: Hässleholm
Första HittaUt-säsong: 2020
Tagna checkpoints 2020: 485 (Kristianstad 230, Hässleholm 190 (alla), Karlshamn 37, Hässleholm adventsupplaga 28 (alla))
Hässleholm. Karta: Openstreetmap

Hur kom du in på HittaUt?

Tidningen som jag jobbar på (Norra Skåne) skulle vara med som sponsor när Hässleholms OK drog igång sitt projekt här i kommunen. Vår sportredaktion gjorde en artikel om grejen, och jag blev såld direkt. Gillar långa promenader (både när det gäller tid och distans) och tyckte att orientering var roligt när jag gick i skolan. Och på den vägen är det.

Har du något som du tror utmärker ditt letande?

Tjurskalligheten. Jag är inte den främste orienteraren, och långt ifrån den snabbaste. Men 2020 startade jag ett extrasläpp i gryningen och två vid midnatt för att ändå försöka hålla mig i toppen. 2021 blir det inga starter vid midnatt, men förhoppningsvis någon i gryningen. Det som i övrigt utmärker mitt letande är att jag gärna lägger heldagar på det. Under 2020 gick jag sex timmar med start lördag morgon för att ta de 30+ checkpoints jag hade kvar inne i Hässleholm, för att på eftermiddagen köra till Kristianstad och Åhus för att samla in de 33 checkpoints som de släppt i sitt försläpp. Och på söndagen cyklade jag i knappt sex timmar på Hovdala söder om Hässleholm för att plocka de sista checkpointsen i Hässleholms grundsläpp.

Har du dragit några lärdomar av tidigare checkpointletande?

Jadå. Att jag inte måste vinna, och därför inte måste ut mitt i natten för att leta. Var roligare att leta så fort det blivit lite ljust, och dessutom mindre risk att springa på vildsvin. Kommer dessutom se till att under 2021 alltid ha med en fulladdad powerbank till telefonen, samt en analog kompass. Även om jag aldrig var riktigt vilse eller utan batteri under förra året (utan bara på väg åt det hållet) så är det skönt att inte behöva oroa sig över den eventualiteten.

Vilket är ditt bästa HittaUt-minne?

När jag spurtade till mig ledningen i Hässleholm efter att ha varit snabbast på första extrasläppet. Satt på en sten vid min sista checkpoint när Martin Ringdahl kom dit för en av hans sista, och visste då säkert att jag var i ledning. I övrigt inga direkta minnen som sådant, men en hel rad underbara naturupplevelser som jag inte vill ha ogjorda. Många härliga utsikter har beskådats.

… och ditt värsta?

När jag höll på att gå vilse i skogen utanför Tyringe, mitt i natten, med fallande regn, en pannlampa utan batteri, och min halvladdade telefon som enda hjälpmedel. Där lärde jag mig mycket. Eller när jag och svågern var på Kjugekull (HittaUt Kristianstad) och jag satte mig i bilen för att mata in rätt bokstäver, bara för att märka att jag skrivit fel på en av dem på min karta. Det var bara att gå tillbaka ut i terrängen (svågern hade matat in sina direkt i appen och kunde därmed inte hjälpa, men följde tappert med in i skogen igen).

Var och när börjar säsongen för dig?

Som det ser ut nu så blir det den 22 april i Kristianstad, när deras projekt sparkar igång. Passar eftersom jag inte har barnen denna helg, och inte heller jobbar. Hoppas bara att det är ett fullt släpp och inget mindre försläpp.

Vilka projekt planerar du att besöka?

Hässleholm, Kristianstad, Östra Göinge, Eslöv, Malmö, Skåne, Stockholm. Och förhoppningsvis minst ett av projekten i Blekinge (och helst alla tre). I de tre förstnämnda hoppas jag ta alla stolpar (eventuellt bortsett från en del cykelkontroller i Kristianstad, om de är lika utspridda i år som tidigare). Övriga skånska hoppas jag ta många stolpar i. Till Stockholm ska jag för att gå en kurs i jobbet, och då hoppas jag kunna ta kvällarna till letande. Kursen har dock skjutits fram två gånger på grund av corona, så vi får väl se när den till slut blir av.

Har du något checkpointmål för i år?

Jag hoppas nå över 1 000 checkpoints, och det känns fullt möjligt i och med att det startats fyra nya skånska projekt till i år.

Snabbfrågor:

cykla – till fots
Tar helst bilen till en lämplig parkering och rör mig sedan till fots därifrån. Ser cykelkontrollerna som ett nödvändigt ont mer än något jätteroligt.

app – papperskarta
Tycker det är roligare med papperskartan, men övergick under säsongen mer till mobilen av praktiska skäl.

vinna – delta
Vill svara delta. Försöker gå in för att göra det roligt och inte sätta någon press på mig själv eftersom det inte är någon tävling egentligen. Men så går startskottet, och då växer hornen ut…

leta ensam – leta tillsammans
Lite som app/papperskarta. De gånger jag letat tillsammans med andra har varit roligare, men det är mer praktiskt att leta själv. Då kan man starta ohemult tidigt, utan att behöva ta hänsyn till någon annan, och sedan hålla på tills man stupar. Ser fram emot om några år när barnen är lite större och vi kan ta längre rundor tillsammans. I fjol fick det bli välplanerade korta turer för att orken skulle räcka (vilket den ändå inte alltid gjorde), och i år blir det förmodligen samma.

planera – improvisera
Jag har kontrollbehov. Om jag inte planerar min rutt riskerar jag att inse att jag tagit en onödigt lång väg, vilket skulle gräma mig enormt.

terräng – bebyggelse
Utan tvekan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s