Nedräkning: Petra och Kenneth Berggren

Låt oss så vända blicken bort från egen navel och ut i övriga HittaUt-Sverige. Och varför inte landa i Dalarna, dit många friskvårdsblickar ändå brukar vara riktade i början av mars. Men varken till Sälen eller Mora (eller för den delen någon annanstans i Vasaloppsspåret) utan till Hedemora. Här hittar vi Petra och Kenneth Berggren, som under sin första fulla HittaUt-säsong slutade som 42:a och 44:a när det gällde flest insamlade checkpoints!

Hedemora. Karta: Openstreetmap

Precis som för oss skåningar har Dalarna växlat upp antalet projekt i länet. I fjol fanns Hedemora, Rättvik och Mora. Men i år har ytterligare två orter längsmed riksväg 70 anslutit. Det handlar om Borlänge och Avesta, på behagligt avstånd från makarna Berggrens hemmahamn.

Fakta:
Namn: Petra och Kenneth Berggren
Ålder: 54 respektive 57 år
Bor: Hedemora, Dalarna
Familj: Vuxna barn
Hemma-HittaUt: Hedemora
Första HittaUt-säsong: 2019
Tagna checkpoints 2020: Runt 1 300 stycken

Hur kom ni in på HittaUt?

Vi såg på facebook att vänner och bekanta deltog, och läste om det i lokalpressen. Vi startade 2019, rätt sent på säsongen.

Har ni något som ni tror utmärker ert letande?

Att ingen av oss tål att få någon checkpoint kvar på en ort, alla ska tas. Innebär att det kan bli en lång resa tillbaka till en ort som ”släpper” någon mer checkpoint för att, så att säga, få ”mission completed”.

Har ni dragit några lärdomar av tidigare checkpointletande?

O ja. Att ha med vatten och något att äta, det finns inte att köpa efter vägen som du trodde. Pannlampa. Extra powerbank till mobilen. Lagningskit till cykeldäck. Var inte långt ute i skogen när det börjar skymma vid 15-16, det blir snabbt beckmörkt på hösten. Kolla en extra gång att den registrerade checkpoints verkligen blev registrerad. App i regn är inte bra för mobilen, ha med en penna och ett block att skriva upp nummer på. 

Vilket är ert bästa HittaUt-minne?

Det roligaste i alla fall är att vi köpte hopfällbara minicyklar på Biltema. En och annan förvånad blick har vi mött när vi pressat oss fram i granskog och över myrar och berg med varsin cykel, eller på steniga svårkörda mountainbikeleder när vi stött på cyklister med dyrbara mountainbikes och dyr cykelklädsel/-skor. Bäst är annars att upptäcka allt som en stad man annars bara passerat förbi med bil faktiskt har. Enköping överraskade till exempel med fantastiska blomsterarrangemang

… och ert värsta?

Vidablick i Rättvik och Grums var tuff terräng. Men värst är egentligen när det bara varit väldigt långa transportsträckor att gå i tråkig miljö.

Petra och Kenneth fick möta en del förvånade blickar när de kom på sina hopfällbara minicyklar på skogsstigarna. Foto: Privat

Var och när börjar säsongen för er?

Stockholm slutet av mars och kringliggande orter till exempel Farsta i början av april. Även Sandviken i början av april är de orter som ligger  närmast och öppnar tidigt. 

Vilka projekt planerar ni att besöka?

Vi byter strategi i år. Sparar hemkommun och grannkommuner som projekt efter jobbet, att kunna nyttja någon timme på kvällstid när det är ljust länge på sommaren. Planerar in helger och semestertider för projekt längre bort med 2-4 övernattningar. Vilka orter har vi inte bestämt ännu, vi väntar med spänning på att se kartorna först. Men Värmland och Småland (vi har varsitt utflyttat barn boende där) och västkusten (vi kombinerar med semester) har vi planerat. 

Har ni något checkpointmål för i år?

Vi höjer ribban, kanske kan ta 1 500-2 000. Kan gå om vi börjar tidigare. I fjol plockade vi några placeringar till plats 42 och 44 sista dagen på året. Vi åkte 50 mil till Göteborg, enda platsen som fanns kvar för oss med checkpoints till 31/12. Men grymt besvikna över att inte kunna ta alla, en fix idé. Det var dåligt väder och vi sinkade en hel dag.

Snabbfrågor:

cykla – till fots
Beror på val av ort, men ofta till fots. Men Stockholm Järva hade till exempel sina checkpoints efter gång- och cykelvägar, långa transportsträckor. Funkar bäst med cykel då.

app – papperskarta
App, men inte när det regnar.

vinna – delta
Nå uppsatta mål.

leta ensam – leta tillsammans
Letar med maken, han tyder kartan och planerar hur ett område ska betas av. Vi håller nästan sams om vägen till nästa checkpoint… (Petra).

planera – improvisera
Planera, både hemma gällande vilken ort, hur många dagar vi behöver och att leta boende, och packa rätt. På morgonen mer detaljerat vilket område och hur många checkpoints vi ”måste” ta. 

terräng – bebyggelse
Terräng, mer utmaning. Bebyggelse i och för sig om det är intressant att se en ort, inte industriområden/villaområden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s