Nedräkning: Patrik Lindqvist

Till vänster: En bild från en av alla HittaUt-cykelrundor som Patrik och Git genomförde tillsammans. Denna bild tagen vid Lillsjödal utanför Sösdala (HU Hässleholm) i maj 2020. Till höger: Patrik vid det steniga släppet på Kjugekull (HU Kristianstad) i slutet av juli 2020. Foto: Privat

Jag vet att Patrik Lindqvist blev sjua i Hässleholms HittaUt. Den kunskapen har jag av den enkla anledningen att jag lyckades knipa placeringen just före honom. Men jag är lika medveten om att han skulle legat före mig under hela säsongen om han varit med från början.

Första gången jag sprang på Patrik (eller snarare cyklade på honom) stod han och väntade med sin cykel vid ett vägskäl. Klockan var 23.50, eller tio i checkpointsläpp. När klockan slog midnatt uppdaterade vi våra appar och for iväg åt varsitt håll. Jag med min redan då svajande pannlampa. Samtidigt som Patrik slog på helljuset på sin pannlampa och mer eller mindre väckte allt sovande mellan Tyringe och Finjasjön. Och självklart var han betydligt snabbare runt på jakt efter cykelkontrollerna än vad jag var. Imponerad? Självklart. Men inte så imponerad som när Patrik korsade kommungränsen och plockade Kristianstads avslutande släpp i Yngsjö och Norra Åsum först. Givetvis mitt i natten.

Alltså en HittaUt-galning helt i min smak!

Fakta:
Namn: Patrik Lindqvist
Ålder: 50
Bor: Tyringe, Skåne
Familj: Fru Git, tre vuxna barn (ett utfluget och två fortfarande hemma), två katter, två sköldpaddor samt en hund.
Hemma-HittaUt: Hässleholm
Första HittaUt-säsong: 2020
Tagna checkpoints 2020: Cirka 520 (Kristianstad 266 (alla, 1:a på listan), Hässleholm 190 (alla, 7:a på listan), Karlshamn cirka 60). Lite stolt över förstaplatsen i Kristianstad med tanke på de nattliga äventyr jag hade där.
Tyringe. Karta: Openstreetmap

Hur kom du in på HittaUt?

Frun och jag var ute på en cykeltur upp till Glada Geten (utanför Tyringe, reds anm) i slutet av april förra året när en kund framför oss frågade om vi också letade efter HittaUt-kontroller. ”Nää, vad är det?” frågade jag. Hon förklarade vad det handlade om och att där var en checkpoint hos Glada Geten. När jag kom hem så kollade jag upp det ännu mera. På den vägen är det.

Har du något som du tror utmärker ditt letande?

Envis, tjurskallig och lätt manisk. När jag går in för något då har jag svårt att göra det halvhjärtat.

Har du dragit några lärdomar av tidigare checkpointletande?

Powerbanks, powerbanks, powerbanks. Man kan inte ha för många. Särskilt när man är ute på heldagsturer och kartappen rullar hela tiden tillsammans med Endomondo eller liknande. Och riktigt bra kläder och skor. Sen glöm inte vätskan och snacks. Och framförallt, ha roligt och njut!

Vilket är ditt bästa HittaUt-minne?

Alla turer tillsammans med min fru. Så mycket härligt som vi upplevt tillsammans. Många smultronställen som man inte hade en aning om. Människorna man träffat längs vägen och lärt känna. Helheten med utsikter, upptäckter, historia, fikapauser, skiftande natur, intryck och dofter. Svårt att välja ut ett. Mina nattliga äventyr var också starka upplevelser.

… och ditt värsta?

Checkpoint nr 265 mitt i natten i släppet ute vid Norra Åsum i Kristianstad. Vad många kanske inte vet är att där var två stycken nr 265 inledningsvis på kartan i appen. En nr 265 vid Ovesholms slott och en nr 265 vid Önnestads Hembygdsförening. Det hade blivit lite fel och jag upptäckte inte det förrän jag stod långt inne på Ovesholms slottsområde mitt i natten efter att hoppat över en stor stenmur för att komma in där. Hade jag haft papperskartan med mig så hade jag sett det direkt. La nog cirka en timme på bara den kontrollen.

Var och när börjar säsongen för dig?

Tror det blir i Karlshamn den 1 april. Tänkte försöka hinna med alla i Karlshamn innan släppet i Kristianstad den 17 april men vi får se.

Vilka projekt planerar du att besöka?

Som det ser ut nu så Karlshamn, Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Eslöv, Malmö och Skåne. Kan bli flera och då tänker jag närmast på Ronneby och Karlskrona. Beror lite på hur det blir med extra släpp etc.

Har du något checkpointmål för i år?

Jag sa redan i slutet av förra året att till nästa år så ska jag försöka komma över 1000 checkpoints. Med tanke på att vi har Östra Göinge, Eslöv, Malmö och Skåne i närheten som nya så ska det kunna gå.

Snabbfrågor:

cykla – till fots
Kan vara både och. Tycker det är väldigt roligt med stadsorientering på cykel eller MTBO på knixiga stigar. Funderar faktiskt på att testa MTBO. Men sedan är det väldigt trevligt med en lång skön strapats till fots där man får upptäcka och uppleva naturen på ett helt annat sätt. Särskilt nattetid.

app – papperskarta
Även om papperskartan har sin charm så är det mycket smidigare och mer praktiskt med appen.

vinna – delta
Både och här också. Många gånger är det skönt med en skön lugn cykeltur eller promenad med lite HittaUt-kontroller och fika tillsammans med frun. Men sedan dyker den där tävlingsdjävulen upp och knackar en på axeln. Då är det svårt att hålla igen.

leta ensam – leta tillsammans
Även om man kan trumma på mer tills orken tryter när man är ensam så är det roligare och trevligare tillsammans med frun.

planera – improvisera
Har inget emot att improvisera men inte i det här fallet. Att planera och förbereda är en viktig del av ett lyckat letande.

terräng – bebyggelse
Ut i naturen alla dagar i veckan. Svårslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s