Nedräkning: Kjell Zackrisson

Kjell Zackrisson tog 2 000 checkpoints 2020. Den högra bilden är tagen från hotellet i Oskarshamn, och på udden till höger låg den gångna säsongens kanske vackraste kontroll. Foto: Privat

Jag kan ha svårt att ta in vad som krävs för att samla 2 000 checkpoints under en och samma säsong. Om vi räknar på en säsong från mitten av april till månadsskiftet oktober/november så har vi runt 200 dagar att leta på. Därmed får en en ekvation som inte ens miniräknaren behöver åka fram för. 2 000 checkpoints under en HittaUt-säsong innebär ungefär 10 checkpoints om dagen i ett drygt halvår.

Än mer obegripligt är det hur någon kan ta 2 000 checkpoints och inte toppa checkpointlistan, även om plats 15 givetvis är alldeles strålande.

Jag tror att jag av fri vilja och lust beskådade tre livesändningar på facebook under coronaåret 2020 (och då räknar jag således bort alla presskonferenser från Folkhälsomyndighet och Region Skåne i jobbet).
• Wilmer X-konserten från KB i Malmö.
• Joddla med Siv-konserten från KB i Malmö.
• Kjell Zackrissons 2 000-checkpointfirande med miniflaska bubbel i Tullinge. Såg om klippet nu på torsdagskvällen, och fick samma känsla av antiklimax när Kjell upptäckte att korken till den lilla skumpaflaskan inte skulle ge ett poff, utan var skruvkork.

Andra tankar innan vi lyssnar till Kjells tankar? Ja, att vi skånska hittautare hoppas på ett gäng checkpoints i Simrishamn och ser det som en förevändning att förlägga en skånska HittaUt-träff till Hotell Svea i sommar.

En skål för checkpoint 2 000 tagen på Tullinge Trädgårdstorp, ur Kjell Zackrissons livesändning på facebook. Åtta sekunder senare upptäcker han att det är skruvkork på miniflaskan. Foto: Privat
Fakta: 
Namn: Kjell Zackrisson
Ålder: 69
Bor: Göteborg
Familj: Fru, två barn, fem barnbarn
Hemma-HittaUt: Göteborg
Första HittaUt-säsong: 2020 
Tagna checkpoints 2020: Strax över 2 000 (plats 15 totalt, om minnet inte sviker)
Göteborg. Karta: Openstreetmap

Hur kom du in på HittaUt?

Det började med att jag tog Naturpasset i Göteborg, och i samband med att en kompis stötte på HittaUt-arrangörer så tipsade han mig om denna otroliga motionsform i coronatid. Tog på några dagar de första kontrollerna i Göteborg. Hamnade på appen bland de första som tagit kontrollerna i Göteborg och sedan blev det lite som en tävling för mig. Åkte runt i Sverige, mest västra Sverige, men även södra och östra.

Jag driver Hotell Svea i Simrishamn tillsammans med min bror, vilket gjorde att jag på väg dit kom att besöka Varberg, Hässleholm och Kristianstad. Sedan var jag fast.

Letade du mest själv eller tillsammans med andra?

Träffade och drog med andra hittautare men 99 procent av tiden letade jag kontroller ensam. Fick dock kontakt med många andra nördar via sociala medier och livesändningar. Till slut blev det drygt 2 000 kontroller år 2020. Tror plats 15 men kan ha fel.

App eller papperskarta?

Från början använde jag bara papperskarta men sen blev det mer och mer appen på telefonen. Det hängde ihop med att jag började cykla mer till kontroller och då var karta jobbigare och jag tyckte jag kunde hitta kontroller med karta och ibland, kanske 20 kontroller av 2 000, med kompass. Så appen blev mer behändigt. Men tror jag har åtminstone 20 papperskartor av de 25 orter jag besökte. Stockholm minns jag att jag bara använde appen. 

Vad är bäst i letandet, cykla eller gå?

Tycker cykel och gång är bästa kombinationen för HittaUt. Sprang också några sträckor med det var inte många.

Vilket är ditt bästa HittaUt-minne från säsongen?

Mitt absoluta bästa men även värsta minne är kontrollerna i Oskarshamn. Vill minnas 100 kontroller på två dagar och det var 32-35 grader varmt. Kom från Kalmar där jag tagit de sist släppta och började söder om Oskarshamn på morgonen. Checkade därefter in på hotellet runt kl 14.00 och gav mig ut igen. Hann precis tillbaka före köket stängde kl 21.30.

Nästa dag med cirka 50 kontroller kvar och stekhett höll jag på att knäcka mig i värmen. Gav upp vid lunchtid efter fyra timmar. Hade då 9 kilometer tillbaka på cykeln. Badade, åt och sov fram till kl 17.00. Bad köket om att ställa in en flaska vin och mat på mitt rum om jag inte var där före stängning. Iväg 9 kilometer igen på cykeln innan närhet av nån kontroll. Aldrig ätit så god kall mat och druckit så gott vin när jag ramlade in på mitt rum, överlycklig efter tagit alla kontroller, kl 23.30. Det var bästa och värsta minnena från mitt premiärår. Bästa på grund av härliga kontrollerplaceringar men värsta på grund av värmen och min envishet att inte lämna några trots att jag visste det fanns 40 lättfångade i skyltfönster i nån stad på vägen hem istället för de längst upp i skidbacken. Men lämna några kontroller i någon stad var inte min grej.

Vad har du för mål för 2021?

Målsättning i år har jag ingen aning om men det kommer definitivt bli HittaUt. Om lika galet tokigt som förra året får vi se. Jag har inte planerat mer än att jag ska delta, så kan inte svara mer kring 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s