Nedräkning: Alexandra Svanteson

Till vänster: Alexandra Svanteson med hennes lojala följeslagare: kaffetermosen! Till höger: Taklök på ödetorpet som ligger i naturreservatet Yxnås, ”ett av smultronställena på Alingsåskartan 2020”. Foto: Privat

Att läsa Alexandra Svantesons svar på mina nedräkningsfrågor var väldigt upplyftande. Som ni kommer märka nedan är det själva aktiviteten, möjligheten att ta sig ut och leta checkpoints och kontroller, som är det centrala. Inte det totala antalet.

Och som jag önskat att jag var likadan. Istället räknar jag på när och var jag ska börja leta för att hitta så många checkpoints som möjligt och komma så långt upp i resultatlistorna som möjligt. Resultatlistor som i sig inte ger någon fördel i slutändan, förutom en egoboost. Och om aktiviteten i sig är det viktiga så ger det betydligt mer än en hög listplacering kan ge (eftersom den höga listplaceringen alltid kommer med ett stresspåslag om att en hög placering kan bli en lägre om man inte fortsätter i samma, eller ännu hellre högre, takt).

Och hur går man egentligen på några få år från att tro att man har dåligt lokalsinne och tänka att orientering nog inte är roligt, till att själv rita banor för att ha kontroller att plocka även under lågsäsong?

Fakta:
Namn: Alexandra Svanteson
Ålder: 42
Bor: Partille, Västergötland
Familj: Ensamstående
Hemma-HittaUt: Hittills har jag räknat Göteborg som min hemmaort, men i år övergår Partille från Naturpasset till Hittaut och det är ju min egentliga hemmaskog.
Första HittaUt-säsong: 2017 (Göteborg). Året efter att jag fastnat för aktiviteten i och med Partilles Naturpasset och inte var mätt efter att jag tagit alla Partillekontroller.
Tagna checkpoints 2020: 2020 har jag tagit fler checkpoints än någonsin, eftersom jag detta pandemiår har haft orienteringen som i princip enda motionsform. Om jag räknat rätt så tog jag 664 HittaUt-kontroller (Alingsås julspecial inräknad), fördelade på Göteborg, Alingsås, Ale, Kungälv, Uddevalla/Ljungskile, Varberg och Borås. Jag har också tagit många kontroller i andra projekt, som Naturpasset (totalt 367 kontroller) och dessutom nio motionsorienteringar (träningsbana med tidtagning). Min kompis Julia och jag har utöver det ritat ut ett par egna banor och placerat ut små kontroller åt varandra under lågsäsong.
Partille. Karta: Openstreetmap

Hur kom du in på HittaUt?

Min första kontakt med ett liknande projekt var egentligen Naturpasset. Jag hade en period på ungefär ett år från sommaren 2016 till sommaren 2017 när jag hade problem med värk i nacke och skuldror och inte kunde göra den träning som jag dessförinnan varit aktiv med. Min rehab bestod i sjukgymnastik och promenader och jag var väldigt less på att bara gå samma elljusspår fram och tillbaka, när en vän tipsade mig om Partilles Naturpasset (mycket likt HittaUt i att det var 100 kontroller och kontrollstolpar, men inte fanns något app-stöd). Jag tyckte hon var knäpp, eftersom jag aldrig varit nån som gillar orientering och tyckte jag hade alltför dåligt lokalsinne, men jag googlade fram karttecknen och gav det några försök och gillade det mycket bättre än att bara gå på motionsspåret. Första året tog jag cirka hälften av kontrollerna, därefter har det bara blivit fler och fler och från 2017 har jag varje år varit med på avslutningsfikat för dem som tagit alla Partilles kontroller.

Har du något som du tror utmärker ditt letande?

Nej. Eller kanske att jag bara använder appen i yttersta nödfall: Om jag är helt bortkollrad på annan ort än min hemort och vet att jag inte kommer tillbaka till området nån mer gång. Eftersom jag startade med Naturpasset, som är papperskarta och kompass, så känns det inte som ”på riktigt” med appen.

Har du dragit några lärdomar av tidigare checkpointletande?

Min bästa lärdom är att det inte är så farligt att gå vilse. Har man karta och kompass så går det oftast att läsa in sig och komma på rätt spår igen. Om det inte går, så går det åtminstone att hitta ut till civilisation och det är helt okej att ge upp och komma tillbaka en annan dag om man gått bort sig helt.

Vilket är ditt bästa HittaUt-minne?

Visserligen från Naturpasset, men när jag äntligen tog Partilles hundrade kontroll 2017. Det var mitt andra år, men det första då jag verkligen gick in för projektet. Jag hade en enda kvar och den satt i ett svårt område utan stigar, långt ute i terrängen. Det skulle vara en ås och jag hade kommit till en rimlig ås, men eftersom jag fortfarande kände mig ganska ny på orientering så litade jag inte på min egen förmåga, utan tog om och försökte från ett annat håll och sedan från ytterligare ett håll. När jag kommit till samma ås tre gånger utan att hitta nån pinne gav jag upp. En tid senare såg jag en uppdatering på Partilleklubbens hemsida om att den aktuella kontrollen hade varit felplacerad och så gav jag mig ut igen och hittade den på första försöket på just den åsen som jag hade varit på tidigare. Det var väldigt skönt att inte bara hitta kontroll 100 av 100, utan minst lika skönt att veta att jag hade haft rätt från början och att jag kanske började bli bra på orientering ändå!

… och ditt värsta?

Faktum är att det är från samma tillfälle som mitt bästa minne! Jag var så himla nöjd över att ha hittat den där stolpen till slut att jag fotade av den (noga med att se till att inte kontrollbokstaven skulle synas) och skickade bilden till min kompis, som också letar kontroller ibland. Jublande glad gick jag tillbaka till cykeln och cyklade hem. Väl hemma, efter kanske totalt 1,5 timmes cykling och 2 timmars vandring, insåg jag att jag aldrig skrev upp kodbokstaven. Jag hade för mig att det var ett L, men tänk om det inte var ett L! Skulle jag stanna på 99 kontroller och inte få vara med på avslutningsfikat med våffla för att jag missat skriva upp bokstaven?! Jag mejlade arrangören, som var snäll nog att bekräfta att bokstaven faktiskt var just ett L. Jag hade ju inte lust till att besöka den där åsen en femte gång…

Var och när börjar säsongen för dig?

Om vi räknar Borås sportlovskontroller, så började jag säsongen 2021 för två veckor sedan. Om inte, så har Partille premiär i mitten av april, men innan dess kommer jag antagligen ha besökt någon annan närliggande ort som har lite tidigare start, så som Alingsås.

Vilka projekt planerar du att besöka?

Jag kommer troligtvis ta kontroller på alla närliggande projekt: Partille, Alingsås, Göteborg, Ale och Kungälv. Troligtvis gör jag även i år dagsutflykter till Uddevalla/Ljungskile, som var min absoluta favoritort av dem jag besökte i fjol. Hur mycket det blir totalt kommer att bero på hur kroppen känns och vilka andra aktiviteter pandemin tillåter.

25 juli 2020: ”Uddevallabron. Uddevallakartan var min favoritort av de jag besökte i fjol. Med på kartan även Ljungskile. Det var mycket terrängkontroller och en del riktigt kluriga. Denna heldag hade jag hotande åskmoln till sällskap och regnkläderna låååångt bort i min parkerade bil, men klarade mig från skyfall!” Foto: Privat

Har du något checkpointmål för i år?

Nej, jag har inget antal checkpoints som mål. Jag vill bara ha tillräckligt många kontroller för att kunna ge mig ut på rundor hela säsongen. Det kvittar mig lika om det är kontroller som syns i statistik och topplistor eller om det är kontroller som bara jag själv vet att jag har besökt. Men, med det sagt, så om jag påbörjar ett HittaUt-projekt, så vill jag gärna ta alla checkpoints – bara för att det grämer mig att lämna någon kvar.

Snabbfrågor:

cykla  till fots
Till fots, alla gånger! Men gärna cykla till startpunkten om det är rimligt.

app – papperskarta
Papperskarta (och kompass) – känns inte ”på riktigt” annars.

vinna – delta
Delta – jag bryr mig inte om kontrollerna jag letar efter syns i statistiken eller inte, bara jag får gå på skattjakt!

leta ensam – leta tillsammans
Leta ensam är skönast, för då kan man hålla sitt eget tempo och gå efter sin egen förmåga när man beslutar om vägval. Att leta tillsammans är bara roligt om det är med någon som också kan orientera, men det är svårt att gå tillsammans för det blir lätt att man bara pratar och antar att den andre håller reda på kursen… När jag och min kompis gått ihop brukar vi ansvara för varannan kontrolltagning.

planera – improvisera
Planera. Jag som gärna tar alla kontroller på de projekt som jag påbörjar vill ju inte inse att jag efter att rundan är slut till exempel har missat en mitt i ett område där jag tagit alla andra. Jag blev rätt sur den gången jag insåg att jag vikt kartan så att jag missat att ta en i kanten på ett område utanför Alingsås. Som tur var skulle jag till Alingsås fler gånger och fick köra förbi efter den på väg till ett annat område en annan gång.
Det gäller också att planera så att man har tillräckligt med vatten och frukt och sånt med sig, så att energin räcker hela rundan OCH hela vägen hem (särskilt om man cyklat till start).

terräng – bebyggelse
Terräng, alla dar i veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s