Nedräkning: Daniel Pedersen

Daniel Pedersen. Foto: Privat

Jag hade läst om Daniel Pedersen som 2019 tog flest checkpoints. Om hur det kändes som att han cyklat kors och tvärs i hela södra Sverige i sin jakt. I slutet på maj 2020, en månad efter att grundsläppet på 111 checkpoints i Hässleholm ägt rum, intervjuade jag Daniel i Norra Skåne. Han hade då snittat mer än tio checkpoints i timmen, och tagit samtliga 111 på mindre än elva timmar. Givetvis var han den som var först i hamn med grundsläppet (där undertecknad, en vecka senare, blev femte person att bli klar).

Under Kristianstads släpp någon vecka senare tog han samtliga 211 checkpoints mellan fredag kväll och söndag. En snudd på övermäktig uppgift även för den som tänkte sig ta bilen mellan platserna. Daniel tog cykeln, och tog sig på de två dygnen 40 mil.

Helt fruktansvärt dunderimponerande!

Fyra gånger tidigare hade han tagit extrasläppen under en njutningsfull (?) cykelutflykt. Plockat Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Kristianstads extrasläpp, och sedan vänt för att cykla hem. Även om han ”bara” kommit hela vägen hem en av gångerna, och övriga tre fått ta tåget från Sölvesborg.

Jag är osäker på om Daniel någon gång förra året utmanade sig själv genom att förlänga utflykten och ta Hässleholms extrasläpp på samma gång. Eftersom Hässleholm valde att släppa sina checkpoints under lördagar, och inte nödvändigtvis den förste i varje månad, så tror jag knappt det. 2021 är det hur som helst helt orimligt att mäkta med samtliga blekingska och skånska extrasläpp i ett svep – för det som var fyra sådana projekt 2019 är i år nio. Orimligt för alla, utom möjligtvis för Daniel Pedersen.

Fakta:
Namn: Daniel Pedersen
Ålder: 39
Bor: Karlskrona, Blekinge
Familj: Ensamstående
Hemma-HittaUt: Karlskrona
Första HittaUt-säsong: 2018
Tagna checkpoints 2020: Strax under 2000, minns inte exakt.
Karlskrona. Karta: Openstreetmap

Hur kom du in på HittaUt?

Jag hittade kartan innanför postinkastet och blev nyfiken direkt. Gick faktiskt ut vid midnatt samma kväll 1 maj när det började och körde på 19 timmar. Så tror det kvalificerar till ”blev biten direkt”.

Har du något som du tror utmärker ditt letande?

Det är nog dels hur länge jag ibland håller på i ett sträck, men även att jag aldrig använder bil när jag väl har börjat, utan att det blir en del av grejen att även cykla mellan områden, och i bland även mellan olika HittaUt-orter. Detta är något jag gjort i allt större omfång med åren. Sedan provar jag ofta att besöka orter precis när de drar i gång sina projekt i den grad det går. Det gör jag för jag tycker om känslan av att hitta checkpointsen först och
utan att det hunnit etablera sig ens något uns av stigar, samt helst börja när det är mörkt och uppleva hur naturen vaknar. Vem som blir först, mest och snabbast har jag aldrig brytt mig om.

I år ska jag eventuellt prova att ta alla checkpoints med start cyklandes hemifrån i sydöstra Blekinge. Sedan kanske jag får ha med tält på pakethållaren eller något. Jag tycker det ger en fantastiskt variation att även cykla mellan orterna. Det får mig att reflektera över alla små platser som man cyklar förbi och detta i kombination med hur otroligt mycket man hinner se när man väl letar efter checkpointsen ger en härlig insikt hur mycket vacker skog och mark det finns i Sverige.

Jag är nog väldigt målinriktad på att ta checkpointsen när jag väl drar i gång och är allt för dålig på att stanna upp och njuta av stunden. Måste bli bättre på det.

Har du dragit några lärdomar av tidigare checkpointletande?

Ja, det är många och tycker de flesta redan belysts av många. Men om man tänkt HittaUt länge, mer eller mindre en hel dag, är det ofta smart att ta det säkra före det osäkra med avseende på skor, så det blir ofta kängor. Visst kan man hålla på lite med blöta fötter, men bara någon timme max, sen blir det bara dumt. Sedan att komma ihåg att äta innan man blir hungrig.

Om man cyklar kan det vara en fördel att fixa ”punkteringsfria” däck, även om de ofta känns rätt stela, så vänjer man sig. Om man letar med telefon är det nog bra att investera i en robust telefon, det vill antagligen säga en CAT, inget annat halvtrams. Då slipper man vara så försiktig och rädd för att spöregn ska skada telefonen eller om man tappar den på asfalt medan man cyklar. Vanliga telefoner som påstår sig tåla vatten och stötar gör ofta inte det så väl i praktiken.

Och att inte dra med sig cykeln allt för mycket i skog och mark. Jag ställer den hellre och varvar mellan att gå och jogga i den vackra naturen.

Vilket är ditt bästa HittaUt-minne?

Det är många. Ofta är det när jag besökt en ort som precis drar i gång för året, särskilt om det är premiäråret. Blir lite extra skoj då. Den där känslan när alla checkpointsen äntligen visas på telefonen (karta kan man inte eller hinner jag inte få tag på innan).

HittadeUt i Karlshamn i 2020 från sen eftermiddag till förmiddag dygnet efter, blir så ibland. Minns hur jag tog de centrala delarna när det var som mörkast och hur det började ljusna när jag var ute på Sternö. Då började en handfull näktergalar sjunga den absolut vackraste och ihärdigaste sånger jag någonsin hört, mycket vackrare och ihärdigare än hur näktergalarna brukar låta på något sätt. Att höra denna vackra sång medan man rör sig i naturen och det ljusnar runt sig var ett unikt minne för mig.

… och ditt värsta?

HittaUt ger aldrig dåliga minnen. Men det är jobbigt när SMHI gör kalasdåliga prognoser på vädret, vilket de gjorde flera gånger förra året, särskilt i maj. Och då pratar jag inte om ”hur blir det om 4 dagar?” utan ”hur blir det de kommande 24 timmarna?” vilket jag tycker borde kunna förutsägas rätt väl. Jag har inget emot dåligt väder alls och det stoppar mig sällan, men man vill ju veta om det på förhand åtminstone hyfsat!

Minns hur de sagt att det skulle komma svagt regn i Kalmar 1 maj på förmiddagen, ett par millimeter. Det kom lokalt över minst 20 millimeter längs kusten varav det mesta föll på under en timme, kombinerat med åska, vilket gjorde
att telefonen gick sönder och mina planer på att sedan cykla vidare till Nybro fick skrinläggas.

Någon vecka senare var det storm i kasten från väst-nordväst i Kristianstad när de hade premiär och det kom lite regn då och då nästan hela dygnet vilket gjorde att jag satte rekord i antal gånger regnbyxorna togs på och av. Det hade de heller inte sagt i prognosen. Utan bara frisk vind och någon liten regnskur på förmiddagen. Så fick bryta då jag hade trailskor och det helt enkelt blev för kallt om fötterna på kvällen. Tråkigt att man inte kan lite mer på väderprognoserna. Vid Rinkaby skjutfält stannade jag och tog då en paus på dryga 10 minuter där jag tog av regnbyxorna, tog på regnbyxorna, tog av regnbyxorna och sen tog på regnbyxorna före jag vände blicken rakt uppåt och bokstavligen vrålade ”men bestäm dig!”.

Var och när börjar säsongen för dig?

Det blir nog 1 april i Karlshamn.

Vilka projekt planerar du att besöka?

Åtminstone orterna i Blekinge, Skåne och Småland. Roligt att det kom så många nya i söder och jag är lite extra glad att just Växjö fick då jag bott där innan och sedan blir det inte längre ett stort hål i kartan i centrala södra Götaland som det var förra året. Längre bilresor väntar jag nog med tills det blir lite mindre stelt i samhället, så man även kan kombinera det med andra trevliga aktiviteter när man ändå är i väg. En sak om man har husbil, men att sova på vandrarhem eller hotell kändes så tråkigt så som det var i 2020. Men kanske blir någon kombo med bil, cykel och tält över sommaren.

Har du något checkpointmål för i år?

Nej.

Snabbfrågor:

cykla – till fots

Både och. Jag cyklar mycket mellan checkpointsområderna. Men jag ställer cykeln betydligt mer än vad nog andra cyklister gör väl ute i skog och mark. Dels för det ger en härlig variation, men även med tanke på hur jag bäst bevarar krafter, håller mig mentalt alert samt undviker skador på såväl mig själv som utrustningen.

app – papperskarta

80% telefon, 20% karta. Jag ser absolut charmen med de sätt som den mer traditionella orienteringen innebär, men samtidigt tycker jag det är viktigt att inse att HittaUt är så mycket mer än bara ett reklamprojekt för orientering. Det är ett vällyckat, brett friskvårdsprojekt som får tidigare mer eller mindre soffpotatisar att upptäcka sina närområden. Därför tror jag det är viktigt att alla gör precis som de vill och inget anses mer rätt än annat. Det är ju ändå ingen tävling.

vinna – delta
Det fria formatet att göra HittaUt på sina premisser gör att det för mig känns konstigt att ”tävla” i HittaUt. Vem bestämmer ”reglerna” i så fall? Får man använda GPS? Får man åka bil och i så fall hur mycket? Får man ”tjuvstarta” om man får papperskartan innan släppet? Jag tävlar dock ofta mot mig själv.

leta ensam – leta tillsammans
Ensam. Jag är nog för impulsiv för att någon skulle orka med mig. Provade dock leta ihop med Kjell Zackrisson några timmar och det var förvånansvärt trevligt, men det var nog mest för han var likadan i tänket och gemytlig i största allmänhet.

planera – improvisera
Jag improviserar mer eller mindre totalt. Grovplanerar ett par timmar fram i tid när jag är ute och sedan ju kortare fram i tid, desto mer detaljerat. Jag gör en grej av att inte titta på kartan mer än högst nödvändigt innan, bara saker som om man behöver passa en färja, hyra en roddbåt eller vilket skoval som verkar vara vettigt.

Detta är nog det allra roligaste med HittaUt för mig, att tvinga sig själv fatta komplexa beslut när man både är fysiskt och mentalt utmattad. Sedan om man HittarUt länge och i orter och områden man ej är bekant med, är det nog knappt lönt att prova planera ändå, för det blir aldrig som man tänkt sig ändå. Just att man inte helt vet vad man kommer göra om en timme gör att hela dagen upplevs som ett stort äventyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s