Ny lag gör att plockade HittaUt-koder blir värdelösa

Inga utlottade vinster, eller en dyr extrautgift för HittaUt-projekten. Och i vilket fall lär alla registrerade koder hittills i år vara förgäves. Allt efter ett regeringsbeslut kring lotterier under onsdagen.

Några av er kanske läste Daniel Pedersens facebookinlägg om hur vissa HittaUt-projekt valt att få fram sina koder till stolparna via kryptering, vilket i sin tur gjort att den som plockat några av ett projekts kontroller haft god chans att med lite matematiska kunskaper räkna fram vilka övriga koder är. Jag vet inte om regeringens utredare har varit inne och läst samma inlägg, men från och med halvårsskiftet väntas en rejäl skärpning av kraven på verklig prestation när tävlingar eller evenemang erbjuder utlottning av priser. Man vill helt enkelt att det görs betydligt svårare att räkna ut, eller gissa sig fram till, vilka rätt koder är.

Tre bokstäver räcker inte

Om de nya kraven röstas igenom måste varje kod som kan leda till ett vinstvärde på minst en hundradels prisbasbelopp (vilket 2021 ligger på 48 600 kronor, det vill säga ett vinstvärde på 486 kronor) måste ha en slumpfaktor på minst 1 på 25 000. De projekt som i dagsläget bara har en bokstav har 1 på 29, och de med två bokstäver har 1 på 841. Inte ens tre bokstäver räcker, eftersom det ger 1 på 24 389!

Antingen måste alltså koderna innehålla fyra bokstäver, eller får man blanda in versaler och gemener, eller andra specialtecken. Två bokstäver (som kan vara antingen versala eller gemena) plus en siffra skulle funka, även om man får plocka bort en del tecken som kan förväxlas med varandra (som 1, I och l).

Så antingen får man stryka alla större vinster ur spelet för att det ska fortsätta räknas, eller så får klubbarna bege sig ut med en massa siffror och bokstäver för att märka om redan utsatta stolpar. Och i det fallet kan vi ju vinka adjö till alla de 20 000 registreringar som hade gjorts till och med onsdagen. Alla projekt som skulle inletts nu under skärtorsdagen lär ju också få en trög start om alla väntar på att stolparna måste märkas om. Själv hade jag tänkt leta under fem dagar i rad med start på lördag, men får väl roa mig med att skrapa färg från huset istället. En syssla som nog kan konkurrera i tråkighet med att se på när målarfärg torkar.

Utslagsfråga med 25 000 alternativ

Är inte bara HittaUt som drabbas av detta. Såg att det fanns några olika förslag för olika utlottningsevenemang. Som att löpare i motionslopp kan tvingas fota sig själva vid varje kilometermärke och visa upp detta vid målgång för att bevisa att de verkligen ska få delta i prisutlottningen. Och i vanliga tipsrundor krävs från och med 1 juli att en utslagsfråga har samma slumpfaktor som koderna som nämndes ovan. Alltså att det ska vara 1 på 25 000 att gissa rätt. Lär bli många ”gissa hur många riskorn i burken”. Dessutom lär det då behöva finnas minst 49 999 riskorn, eftersom det måste finnas 25 000 möjliga rätta gissningar. Och gissningarna på 1 till 24 999 är ju logiskt sett inte möjliga eftersom det inte kan vara så ”få” (såvida man inte skriver ”i burken finns mellan 1 och 25 000 riskorn, gissa hur många det är”. Då kanske man kan ta sig runt det, men risken är väl att en sådan företeelse skulle överklagas upp till förvaltningsrätten).

Vad tycker ni om det här lagförslaget? Visst känns det som ett enda stort skämt? Ni kan läsa förslaget här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s