38,9 + 29,4 = vilodag

Var lite orolig för hur fötterna skulle se ut när jag drog av strumporna. Med sex checkpoints kvar att plocka kunde jag ha svurit på att en blåsa under foten spruckit. Men alla var hela. Alla sju. Fötterna är nu djupt nedkörda i ett fotbad. Det kan de helt klart gjort sig förtjänta av.

Efter helgens ”kortare” utflykter (4,5 respektive 3 timmars letande) inleddes veckan med lediga dagar. Således kunde jag helt fritt disponera tiden. Och därför ställdes klockan på 6. För lite sovmorgon får man ändå unna sig.

Hade dragit upp planerna på mitt Karlshamnsbesök förhand. Skulle inleda vid Eriksbergs naturreservat och plocka de tio checkpoints som fanns där, för att sedan gå samma väg tillbaka. Dock inte in i bilen för att köra vidare, utan förbi bilen för att plocka ytterligare ett gäng checkpoints. Det är en något vansklig taktik som ju, oavsett fysisk status, tvingar dig att behöva gå tillbaka till bilen som kan stå en bra bit bort. I bästa fall skulle jag sedan också hinna och orka ta de 17 checkpointsen vid Hällaryd.

Efter en solig helg skulle måndagen bjuda på mer varierat väder. Det hade regnat under natten, skulle bli soligt fram till tidig eftermiddag, och sedan börja snöa. Jag hade dock inte gått mer än i en kvart innan det började hagla. Men ska det komma någon form av nederbörd så föredrar jag nog ändå just hagel. Hade det kommit som ett rejält ösregn hade jag varit blöt hela dagen, men nu studsade det av mig.

Att det var blött från natten försvårade dock inledningen av dagen. Halkade i en trappa ner till en brygga, men höll hårt i ledstången och kunde förhindra att jag drattade nerför trappan. Höll strax därpå på att vricka foten på en sten, och halkade lite senare på en mossig sten, men lyckades hålla balansen. Allt under den inledande turen på Eriksberg. Därför glad att jag ändå tog dessa checkpoints medan jag fortfarande var pigg i benen och huvudet.

Kortade visserligen av den runda jag tänkt gå en aning. Anledningen var att det redan började bli långt, och jag inte hittade några lämpliga övergångar till de två checkpoints som jag nu skippade. Blev ändå 30 checkpoints totalt under de tre mil som rundan varade. Efter att ha kört till McDonalds och käkat gjorde jag bedömningen att kroppen skulle hålla också för Hällaryd, och att det fanns tillräckligt mycket tid till skymningen. Båda sakerna stämde, även om det började mörkna i skogen när solen klättrade neråt på himlen.

När jag kom tillbaka till bilen hade jag 49 940 steg på pulsklockan, så tog några steg till för att komma över 50 000. Personligt rekord var det redan när jag passerade 45 000 steg. Avståndsmässigt blev det 38,9 km.

(Okej, lite transparens. Var för trött för att skriva vidare efter ovanstående, så fortsättningen skrivs nu under söndagskvällen)

Kände mig relativt pigg i kroppen när jag gick och la mig på måndagskvällen, och eftersom jag ville kunna lägga så mycket tid som möjligt i Varberg ställde jag klockan på 04.30. En timme efter att den ringt backade jag ut bilen ur garaget och körde mot nordväst. Vid 07.30 kunde jag börja leta.

Efter att tidigare ha granskat Varbergs checkpoints fann jag det vettigt att ta dem i nummerordning, eftersom de högst troligt var planerade så. Eftersom jag parkerade vid Östervi IP var det dock lämpligare att starta med 49 och 50 innan jag fortsatte från 1.

Kändes verkligen som att checkpointsen satt lättare än i Karlshamn. Dels var terrängen (åtminstone inledningsvis) lättare, men dessutom stod checkpointsen synliga om man bara lyckades orientera sig till rätt plats. Uppskattas av undertecknad.

Efter 75 minuter har jag redan betat av 16 checkpoints och kände hur detta skulle bli en snabb dag. Det var dock en lite för snabb slutsats som snart skulle motbevisas. Vägen till nästa checkpoint var nämligen lång och innebar vandring på asfalterade cykelvägar. Bara efter en liten stund började båda fötterna ömma…

Svängde in i en butik som jag passerade och passade på att köpa en banan och en drickyoggi. Eftersom jag bara kör midjeväskan har jag inte mycket plats för mat och dryck, och tänkte därför att det var lika bra att fylla på magsäcken med annat och låta det lilla jag hade med mig ligga kvar.

Rundan gick snart vidare ut mot kusten och blåsten. Och fötterna gjorde mer och mer ont.

När jag nådde 25 checkpoints visste jag i alla fall att jag var halvvägs och bara hade spurten kvar. Hade det inte varit för fötterna hade jag säkert haft mer behållning av hela vandringen, och klarat av den åtminstone en timme snabbare. Nu växte istället blåsorna, och jag blev allt långsammare. Passade ändå på att försöka njuta av omgivningarna och utsikten, och satte mig i solen nedanför Varbergs fästnings murar för att äta mina tunnbröd och en del av mitt jägarsnus.

Inte så många felnavigeringar denna dag, och de som jag ändå gjorde var inte av det värre slaget. Totalt blev det 29,4 kilometer vandrade under tisdagen. Och med alla blåsor och fotont var det lätt att bestämma att den lediga onsdagen inte skulle spenderas i terrängen, utan hemma vid husfasaden med färgskrapa i hand.

Nu väntar uppehåll till lördagen den 17/4 då Kristianstad gör ett försläpp och (om jag förstått saker och ting rätt) Ronneby gör sitt huvudsläpp. Så får bli två dagar till österut, för att sedan kunna påbörja hemmasäsongen den 22/4 då Hässleholm har premiär! Nu under söndagen kom det dessutom info från HittaUt Hässleholm att Stoby-Olahus blir nytt område detta år. Blir spännande. Har aldrig varit där, men hört att det ska vara vackert.

Dessutom är cykeln för tillfället på service för att få sig en rejäl uppfräschning när nu säsongen börjar på allvar.

3 reaktioner till “38,9 + 29,4 = vilodag

 1. Jag är ingen orienterare men det ser inspirerande ut att ge sig ut på fler promenader och fler cykelturer. Kan ju ge mer energi till annat om soffan byts mot cykel och skor.

  Gilla

 2. Alltid roligt att läsa dina inlägg.

  Jag var ute på Eriksberg igår och håller med att det var ovanligt noga att man satte fötterna rätt. Där kommer nog många trampa snett om de börjar bli trötta. Var där efter att tagit Hällaryd och var rätt trött. Trodde det var snarlikt där Karlshamn hade satt checkpoints i 2018 eller 2019, men då hade de bara 5 checkpoint på den östra sidan av Eriksbergs-inhängningen istället insåg jag när jag kom fram igår. I år var det ju väster och söder om istället märkte jag, vilket var betydligt längre och mer krävande, så underskattade tiden rejält så det hann bli mörkt innan jag kom tillbaka till cykeln 🙂

  Det var väldigt med blåsor du fått på fötterna, tråkigt. Kanske prova hitta skor med hårdare sula, eller tror du dina fötter kommer bli mer hårdnackade med tiden?

  Gilla

  1. Jag tror nog att fötterna vänjer sig precis som förra året. De har bara fått vila för mycket i vinter 😉

   Fick tipset av Patrik att inleda med Eriksberg, och känns som att det var en bra ordning 👍

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s