Den enes friskvårdsprojekt – den andres mani

Jag hade fått en gnutta förhandsinformation om var Hässleholms checkpoints skulle finnas. Och då menar jag verkligen en gnutta, eftersom jag två dagar före släppet fick se kartor utan utritade checkpoints, samt exempel på var stolparna skulle finnas. Hade dock inga planer på att ge mig ut och leta före torsdagen.

Men däremot på torsdagen. Så tidigt som möjligt.

Checkpointsen skulle ju inte bli tillgängliga i appen förrän klockan 8 på morgonen, men eftersom kartan följde med tidningen (som denna torsdag delades ut till samtliga hushåll i kommunen), var min förhoppning att jag skulle kunna ta mig några checkpoints före jobbet. Ställde klockan på 04.30 (vilket, med tanke på att jag la mig vid midnatt, var alldeles för tidigt) men hade ändå inga större problem att komma upp på morgonen. Hämtade tidningen, granskade kartan, åt ett äpple, gav mig ut.

Ska inte tråka ut med steg-för-steg-redogörelse, men knatade norrut, tog stolparna bortöver discgolfbanan, och tog turen om Stoby (butiken, inte orten) hem igen. Två timmars vandring resulterade i 18 checkpoints, att lägga till de två som jag faktiskt hittat dagen före.

Efter snabb frukost och dusch cyklade jag till jobbet. På lunchen gick jag ner på stan och köpte en falafelrulle, samt plockade ytterligare fem koder. Därefter tog jag mig en cykeltur under resten av lunchrasten och fick på så vis ihop ytterligare nio.

Problemet är sedan när man inte vet var gränserna ska sättas. Eller rättare sagt: när man vet var gränserna ska sättas, men sedan struntar i det ändå.

När jag packade ihop på jobbet strax efter 17 var jag både trött och hungrig. Inte konstigt med tanke på att jag sovit för lite, rört mig mer än vanligt, och ätit tidigare än jag brukar. Så jag skulle bara ta någon enstaka checkpoint innan jag vände hemåt för att äta och byta om, och sedan ge mig ut på en längre tur. Att det faktiskt var planen kanske framgår tydligast av att jag inte startade pulsklockan.

Men visst var det samtidigt korkat att jag cyklade österut är jag bor västerut? För varje checkpoint som ändå var ”rätt nära” där jag var tog mig ju lite längre hemifrån.

Det var först när jag passerat under riksväg 23 och tog min andra cykelcheckpoint som jag startade pulsklockan. Men inte heller då hade jag egentligen ändrat planen. Jag hade bara på mig t-shirt och min tunna jacka, och skulle köra hem för att äta. Snart i alla fall.

Nu var det dock lite längre mellan cykelcheckpointsen än jag trott, och när jag låg och jagade på skogsvägarna runt Skånska vilt så visste jag ju (fast jag inte ville erkänna det) att jag hade åtminstone en timmes körning för att komma hem. Och det var utan motvinden i beräkningen denna rätt vindiga dag (vilket givetvis var underbart på väg österut, men mindre underbart när jag skulle hemåt igen).

Mestadels körde jag där jag tänkte, men det blev ett antal felnavigeringar. Det blir lätt det vid trötthet. Jag tror att jag är längre fram än jag är, och kör sedan för långt på den felaktiga avtagsvägen innan kartan kollas och fadäsen upptäcks. Höll en gång på att släpa cykeln över ett kalhygge, men insåg snart att det inte kunde vara rätt. Fick backtracka och ta det hela sakta och metodiskt, och hittade då rätt övervuxna traktorstig mitt i skogen.

Hur trött jag verkligen var insåg jag dock inte förrän jag var tillbaka på Stobysidan (orten, inte butiken) av riksväg 23 och skulle plocka några vanliga checkpoints på hemväg. Klev av cykeln för att ta en stolpe en bit upp i en backe, och kände hur dåligt benen bar mig. Valde då att enbart ta de två checkpoints som i princip låg mellan där jag var då och mitt hus. Inga ”ska bara ta denna också”-checkpoints.

Sista kilometrarna var jag ändå trött, hungrig och frusen. Det senare eftersom solen gått ner. Ställde in cykeln i garaget och stapplade in i huset. Tömde kylskåpet på allt möjligt, och kunde ha fortsatt äta en stund till med samma frenesi som jag cyklat, om jag inte frusit för mycket.

Hoppade in i duschen och tänkte att jag skulle tina där, för att sedan köra till affären och handla inför barnveckans start. Men höll helt ärligt på att somna, så gick istället och la mig strax efter 22. Fick därmed skippa torsdagsmorgonens möjlighet till stolpjakt, eftersom jag verkligen behövde storhandla på morgonen före jobbet. Tog inte ens någon på lunchen.

Okej, en kod tog jag under dagen. Men det var i väntan på att Kvantum skulle öppna dörrarna på morgonen.

Under lördagen blir det förhoppningsvis fler koder, men då tillsammans med barnen. När jag hämtade på förskolan under fredagseftermiddagen var sonen eld och lågor eftersom de hittat en HittaUt-stolpe i skogen när de var ute och lekte. På lördagen ska han visa mig den!

Nästa jakt på egen hand blir sannolikt nästa fredag. Då har Kristianstad gjort sitt huvudsläpp, samtidigt som jag ju har stolpar kvar i Hässleholm. På lördagen (när jag jobbar 7-15) drar Östra Göinge igång, och på måndagen (då jag är ledig) startar Eslöv.

Lär ha passerat 500 checkpoints innan första veckan i maj är över.

En som passerade 150 på första dagen var Martin Ringdahl som, enligt egen utsago, skulle ta det lugnare med HittaUt i år. Han var ju min nemesis, som jag besegrade i Vedema, som som besegrade mig i de tre kommande släppen. Nu hade han fått kompdag på jobbet, och passade då på att ta alla tillgängliga stolpar! Tvåa är (och var) Patrik Lindqvist som efter två dagar bara har 17 stolpar kvar. Trea är Daniel Pedersen efter att ha plockat 83 stolpar på fredagen.

Själv ligger jag i skrivande stund sexa på 67. Jag har alltså tagit två tredjedelar av två tredjedelar av stolparna. Eller fyra av nio. Och jag känner faktiskt ingen stress över att försöka upprepa fjolårets bedrift att vara klar med grundsläppet som femma. Jag kommer inte klara av det, men har inte heller något behov av det. Så helt manisk är jag kanske ändå inte?

På tal om många checkpoints förresten. En kollega visade mig topplistan i Friskvårdsutmaningen. När det gäller snittdeltagaren för varje företag så ligger Tidningen Norra Skåne etta! Våra deltagare har i snitt tagit 329 checkpoints. Vilket givetvis varit mer fantastiskt om det inte var så att denna statistik enbart byggde på mig. Sett till totalt antalet checkpoints ligger tidningen på plats 31.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s