Snabba cyklar och långsamma barn

I fjol hade jag som princip att jag gick och tog alla checkpoint, såvida det inte rörde sig om uttalade cykelcheckpoints. Har redan gjort avsteg från det i år, och kan se många fördelar. Nog för att jag gillar att gå runt i naturen och leta mina checkpoints, och nog för att jag inte är helt bekväm med att vare sig ställa cykeln och knata ut i skogen eller släpa med cykeln ut bland träden, men till de geografiskt utspridda grundsläppen kommer jag nog i större utsträckning att ta med mig hojen.

Främsta fördelen: Mindre planering behövs. Om jag cyklar mellan checkpointsen och snittar åtminstone 25 km/h så är det helt ärligt strunt samma om jag inser att det blir en liten omväg. Det blir också fler förnuftiga beslut kring att hålla sig på vägarna så länge det går, och först vid checkpointkänning ta apostlahästarna ut i skogen. Den stora nackdelen tycker jag är att jag inte kan ha framme kartan på samma vis som om jag går. Skulle givetvis kunna ha appen igång i min nyköpta cykelväska till styret, men vill inte susa fram i farten och kolla kartan under tiden. Vilket väl å sin sida gör att jag tvingas granska kartan och memorera hur jag ska köra. Och så länge jag bara minns rätt och uppskattat avstånden rätt så är det ju inga problem med det.

Förhoppningen är att kunna klippa en handfull checkpoints i Hässleholm under lunchrasterna i veckan, men i övrigt inte lägga tid på Hässleholm. Kanske att jag tar resterande cykelcheckpoints på fredag efter jobbet, kanske att jag lägger den tiden på Kristianstad istället. I så fall ganska troligt med cykeln med bak på bilen. Räknar dock med att ha betat av resterande delar av Hässleholm senast torsdagen den 6 maj.

Raka motsatsen till att susa fram på cykeln är att ha med sig barnen ut på letandet. Jag har gärna med dem ut, för dels får de frisk luft och goda erfarenheter från att vara i skogen, dels så är ju alternativet för mig att jag inte kommer ut och kan plocka några checkpoints alls under pappaveckorna.

Under fredagskvällen kollade vi kartan och la upp en rutt för lördagen. Sonen hade ju hittat en checkpoint när förskolegruppen var ute i skogen, så den kändes som en given utgångspunkt. Kollade ut en runda som kunde utgå från förskolan och innehålla 5-7 checkpoints innan vi var tillbaka igen. Det var ungefär de mängderna som orken räckte till i fjol.

Körde helt analogt idag och tittade bara på papperskartan. Vi tog en del pauser och jag berättade vad som var vad på kartan. Pekade ut en kulle i verkligheten, och motsvarande på kartan. Pekade på stigen och visade hur den skulle svänga höger-vänster-höger och att vi sedan skulle in i skogen. Så fick vi samtidigt in lite träning av just höger och vänster. Framme vid checkpointsen fotade jag av koderna med mobilen. Så kan jag registrera dem på mitt konto efteråt, samt lägga upp ett konto för barnen för de checkpoints som de är med och tar.

Till dagens tur hade jag laddat midjeväskan med en påsa vindruvor som var tänkta som mellis, samt vattenflaska. Blev rätt tacksamt att planera in att vi skulle äta vindruvorna efter att vi tagit tre checkpoints. Extra tacksamt eftersom det visade sig finnas en lekplats strax intill vår tredje checkpoint. Och visst är det underligt hur ett barn (låt oss till exempel, rent hypotetiskt, ta en flicka på drygt fyra år) ena stunden kan vara så trött att detta barn knappt orkar lyfta fötterna – för att nästa stund komma att tänka på något annat och då ha hur mycket energi som helst. Som till exempel för att rusa runt på en lekplats.

När vi tagit vår femte checkpoint fick dottern, som var tröttast, bestämma om vi skulle ta den sjätte som var bara en liten bit bort (dock åt fel håll sett till var bilen stod). Hon visste inte om hon orkade, så då bröt vi rundan och återvände till bilen. I fjol fick jag bära barnen under några rundor. Jag fick till och med bära båda samtidigt någon gång. Det slipper jag helst i år.

Båda barnen var peppade på att ta några checkpoints till i morgon, så vi får se vilken runda vi kan snickra ihop.

Tas cykeln till mina egna rundor så finns det ingen anledning att planera barnrundorna efter sina egna rundor heller. Det är ju bara att susa förbi de stolpar som redan plockats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s