Ovalen

I ovalen finns information om var varan producerats. Ovan finns smör och flytande smör från Götene (Västra Götaland), yoghurt från Finland, mjölk från Malmö (Skåne), fiskpinnar från Frankrike och fryst kyckling från Katrineholm (Södermanland).
Foto: Lars-Åke Englund

Jag är en förespråkare av att äta lokalproducerad mat. Ju lokalare desto bättre. Inte minst för att det gynnar skatteintäkterna i den kommun som är närmst, och att det därmed blir bättre för mig själv – alltså ren egoism. Men också för att det ska gå att köpa ägg, kött, mjölk och grönsaker som inte behövt färdas längre än nödvändigt.

Jag skrev ett inlägg där jag tog upp ovalen i märkning av diverse varor. I ovalen går det att utläsa vilket land som varan är producerad i, och ett spårningsnummer till aktuell producent. Postade en länk till Livsmedelsverket med en lista på alla EU-godkända anläggningar i Sverige. Tänkte att det kunde vara en hjälp för den som var i affären och undrade varifrån varan rest.

SE-1042 innebär att denna produkt är gjord i en anläggning i Götene, Västra Götaland.
Foto: Lars-Åke Englund

Men så slog det mig att jag ju är en person som älskar att göra listor. Och jag har förstått att inte alla är sådana personer. Så då kan ju jag göra vad jag kan för att underlätta letandet åt både mig själv och alla andra som bryr sig.

Min tanke är att jag ska lista alla producenter i län för län. Jag börjar längst i söder, helt enkelt därför att det är här jag bor. Hade jag bara fortsatt på min programmeringsutbildning (som jag hoppade av för att jag inte förstod hur jag skulle göra) så hade jag nog kunnat veva ihop en smart app där det bara var att skriva in SE-numret för att få fram avstånd dit jämfört med var den som matade in befann sig. Och en lista på de närmaste producenterna, så att man skulle veta vilka SE-nummer som var att föredra utifrån var man befann sig just då. Nu lämnar jag den idén öppen för den som har kompetensen. Tills dess kör jag med mina listor. Har ni nytta av dem, så dela dem gärna med era vänner.

För enkelhetens skull kan man behandla listorna och numren på följande vis: Om du har ett nummer och vill veta var produkten tillverkats, använd då Livsmedelsverkets lista. Om du istället vill kolla vilka producenter det finns i en viss kommun, kolla listorna nedan.

Och låt mig en gång för alla konstatera att min tanke bakom detta inte är att ge någon dåligt samvete över att man har mat från fjärran länder, eller för att man inte har tid och ork att granska alla SE-nummer vid varje handling. Jag vill bara förklara hur det ser ut, och ge verktygen för de gånger som du känner att du vill kontrollera hur långt ditt bacon, din yoghurt eller dina fiskpinnar har färdats. Jag är inte bättre än någon annan. På bilden överst i inlägget syns till exempel fiskpinnar från Frankrike och yoghurt från Finland. Men för den som har informationen är det lättare att göra ett medvetet val.